Uppgift: Anders Kompass godkänns inte om ambassadör Guatemala

1:29 min

Den svenska toppdiplomaten Anders Kompass ska ha nekats att bli ambassadör i Guatemala. Det här uppger en tidningen ElPeriodico.

Det är tidningen ElPeriodico i Guatemala som på sin ledarsida skriver om hur president Jimmy Morales har nekat den kända svenska diplomaten Anders Kompass att bli godkänd som ny ambassadör. Enligt uppgifter till Ekot har en ny tillsättning dragit ut på tiden. Men svenska utrikesdepartementet vill inte kommentera tidningsuppgifterna i Guatemala.

ElPeriodico beskriver Anders Kompass som en bricka i ett större spel som enligt tidningen ska handla om att landets president vill få bort ledaren för den inflytelserika FN-anknutna Kommissionen mot straffrihet i Guatemala, CICIG.

Kommissionen har varit framgångsrik i att avslöja stora korruptionshärvor i landet med kopplingar ända till förra presidenten Otto Perez Molina som avgick. Sverige är en av de största bidragsgivarna till CICIG.

I dag ska president Morales träffa FN:s generalsekreterare där frågan om kommissionen väntas komma upp.

Anders Kompass som i dag arbetar på Utrikesdepartementet är känd och erkänd bland många i Guatemala för det arbete han gjort för mänskliga rättigheter på uppdrag av FN. Men just det arbetet har också gjort honom kontroversiell. Kompass väckte internationell uppmärksamhet när han larmade om att FN-soldater begått sexuella övergrepp i Centralafrikanska republiken.

I artikeln i ElPeriodico i Guatemala beskrivs svensken som en av de mest erfarna och respekterade diplomaterna på en global nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista