Vågor från orkanen Harvey i Port Isabel, Texas. Foto: Jason Hoekema/TT.
Hamn i Port Isabel, Texas. Foto: Jason Hoekema/TT.

Kan bli värsta stormen på över 10 år i USA

"Kan bli den värsta i USA på tolv år - en monsterorkan"
1:41 min

Bara timmar innan orkanen Harvey väntas dra in över Texas kust har den ny uppgraderats till en fyra på den den femgradiga skalan.

Ovädret befaras ställa till mycket stora skador, och guvernören varnar för att det kommer att bli en omfattande och farlig orkan, och har därför bett Vita Huset om federal hjälp.

Orkanen Harvey har intensifierats och närmar sig Texas kust med vindar upp till 60 meter per sekund och höga vågor.

USA:s president Donald Trump har skrivit under en order för att frigöra hjälpinsatser.

Harvey har uppgraderats till en storm av kategori 4, och kan bli den kraftigaste stormen på över 10 år på USA:s fastland.

Städer från norra Mexiko till Louisiana förbereder sig för översvämningar uppger det amerikanska orkancentret NHC, som varnar för att Harvey skapar potential för "livshotande och ödeläggande" översvämningar.

Louisiana och Texas har utlyst nödläge för att frigöra resurser för räddningsarbete.

Stormen väntas nå land nära staden Corpus Christi i Texas runt niotiden på kvällen lokal tid.

Tusentals människor flyr från området, men det finns även invånare som trotsar den obligatoriska evakueringsorder och i stället väljer att hamstra mat, bränsle och sandsäckar.

– Vi föreslår att människor som ska stanna här ska märka sin arm med en sitt namn och sitt personnummer, säger borgmästaren Patrick Rios i Rockport.

– Vi hatar att prata om sånt här. Det är inget vi gillar att göra men det är verkligheten. Människor lyssnar inte.

Bensinpriset har stigit i takt med att många bensinstationer efter kusten i Texas har fått slut på bensin då tusentals människor flyr, och stormen har stängt ned 22 procent av Mexikogulfens oljeproduktion, uppger regeringen.

Så många som 5,8 miljoner människor tros finnas i stormens väg.

Runt 20 000 passagerare på kryssningsfartyg i Mexikogulfen väntar ut stormen ute till havs.

USA:s president Donald Trump har uppmanat räddningsmyndigheter att vara redo för att hjälpa till när orkanen når land.

Trump twittrar "Jag följer noggrant orkanen Harveys väg och framfart. Ta det försiktigt!"

Ekots utsände i USA, Lasse Johansson rapporterar:

– Den kan bli den värsta på 12 år, en monsterorkan. Och det här betyder vindar uppemot eller till och med över 50 m/s. Det är krafter som sliter sönder hus, kastar bort tak, knäcker träd och drar upp rötterna, säger Ekots Lasse Johansson.

Det är inte bara vågorna och vindarna som är farliga. Upp till 1 000 millimeter regn kan falla och översvämma stora områden.

– Tiotals mil in i landet riskerar att förvandlas till träskmark. Risken är att folk inte kommer kunna bo där under veckor, kanske månader, i värsta fall. Men vi vet ju inte än hur illa det blir, säger Lasse Johansson.

Folk förbereder sig nu för fullt för att klara orkanen. 

–  Folk har bunkrat upp med vatten och mat och förstärkt sina hus med plankor framför fönsterna. Det handlar om drygt 4,5 miljon människor som finns längs orkanens tänkta väg, så många kommer att påverkas.

Myndigheter vädjar nu till folk att utrymma och söka sig från kusten, men man har inte beodrat någon att göra det än.

– Alla följer nog inte de här uppmaningarna, för de fortsätter komma från guvernören i Texas och även president Trump via Twitter.

”Lyd era myndigheter för er egen skull”, skriver presidenten.

Detta kan bli det värsta ovädret sedan orkanen Katrina för 12 år sedan då över 1 800 människor dog och tiotusentals blev hemlösa.

Men det har varit svårt att få folk att evakuera eftersom många anser att myndigheterna överdriver, orkanen kan ta en annan väg, man känner sig säkrare hemma och man vill inte lämna hunden och katten och man är oroliga för att fastna i timslånga bilköer.

Det är osäkert vilken väg orkanen kommer att ta. Just nu tyder meteorologernas beräkningar på att Harvey kommer att nå land vid staden Corpus Christie, svänga ut mot havet igen och vända sig i riktning mot Houston, med två och en halv miljoner invånare.

Oljeriggar i Mexikanska golfen har evakuerats vilket medfört att världsmarknadspriset på olja gått upp.

Även Louisiana och New Orleans har hög beredskap.

I radio och TV uppmanas människor att evakuera i tid, bunkra dricksvatten och mat och sätta byggskivor för fönstren.

Relaterat

Mer om USA

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".