anna kinberg batra
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra håller pressträff på Moderaternas kontor i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Extrastämma ska utse Moderaternas nya partiledare

"Förutsättningarna finns inte längre"
2:57 min

Moderatledaren Anna Kinberg Batra avgår som partiledare, det beskedet gav hon på fredagsförmiddagen vid en presskonferens i Stockholm.

Efter den starka interna kritik som kommit mot hennes ledarskap tycker hon inte längre att förutsättningarna finns att vara partiledare.

– För att lösa uppgiften som jag valdes för, nämligen att led oss hela vägen till en ny regering efter valet, måste förutsättningarna finnas. Det är min bedömning att de inte gör längre, säger Anna Kinberg Batra.

Hon kommer att sitta kvar tills en ny partiledare valts och ber nu partistyrelsen kalla till extra stämma för att välja en efterträdare.

– Det är för många moderater som nu ägnar sig åt det som bara kan beskrivas som självskadebeteende, säger hon om stämningen i partiet.

En av kritikerna inom Moderaterna, Anders Ågren, ordförande i länsförbundet i Västerbotten, säger att när fokus bara har varit på partiledarens position har man kommit till en gräns där det behövs en nystart. Han nämner Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson som möjliga efterträdare.

Varken Ulf Kristersson, som är ekonomisk politisk talesperson, eller Elisabeth Svantesson som är arbetsmarknadspolitisk talesperson vill kommentera frågan.

Ulf Kristersson skriver dock på Facebook att frågan om vilken roll han kan komma att spela för Moderaterna i framtiden inte har något svar i dag. "Den diskussionen kommer jag föra i våra interna samtal och bara där", skriver han.

Valberedningen sammanträder på söndag, enligt ordförande Lars-Ingvar Ljungman.

– Valberedningen måste träffas för att bestämma vilken process och tidsplan man ska jobba efter och därefter är det bara att sätta igång, säger han.

Inom Moderaterna finns fortfarande krav på att inte bara Anna Kinberg Batra ska avgå utan att hela partistyrelsen ska ställa sina platser till förfogande.

– De låga siffrorna är inte kopplade till en person, i det här fallet partiledaren, utan det är ett större ansvar för fler människor. Då är det naturligt att vi också tittar på partistyrelsen i sin helhet, säger Saila Qvicklund, ordförande för Moderaterna i Jämtland.

Partistyrelsen tog på fredagen beslut om att en extra stämma ska hållas, men att partiets ledning, arbetsutskottet och valberedningen får bestämma datum.

– Partistyrelsen fattade i dag beslut om att en en extrastämma ska kallas och att den agendapunkten på stämman är att välja ny partiordförande, säger Anders Edholm, Moderaternas partisekreterare.

Relaterat

Mer om Moderaterna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".