Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett föräldralöst barn i Freetown i Sierra Leone går med en plastpåse med mat som delats ut av frivilliga.
1 av 3
Må¨nga barn har blivit föräldralösa efter jordskredskatastrofen i Sierra Leone. Frivilliga och hjälporganisationer försöker förse alla med mat och vatten. Foto: Seyllou/TT.
Frivilliga hjälparbetare vid en av de platser där jordskredet slog till.
2 av 3
Frivilliga hjälparbetare vid en av de platser där jordskredet slog till. Foto: Seyllou/TT.
Föräldralöst gatubarn i Sierra Leone samt frivilliga som försöker hjälpa till efter jordskredet för två veckor sedan.
3 av 3
Många frivilliga försöker hjälpa föräldralösa som nu blivit gatubarn efter jordskredet i Sierra Leone. Läget är fortfarande akut. Foto: Seyllou/TT.

Akuta fasen inte över efter katastrofen i Sierra Leone

Många kvinnor och barn är svårt traumatiserade
2:37 min

Läget är fortfarande svårt i Sierra Leone efter det stora jordskred som inträffade för snart två veckor sedan. Nära 500 personer har dött och över 800 personer saknas.

Dödssiffran väntas stiga kraftigt och hjälpbehoven är fortfarande stora, säger Linnea van Wagenen, FN:s koordineringsspecialist i Sierra Leone.

- Förutom bostäder, vatten, sanitet och mat så är det ovissheten, säger Linnea van Wagenen.

– Det är en psykologiskt svår situation och många är traumatiserade. Vi vet att kvinnor och barn ofta är svårt utsatta, fortsätter FN:s koordineringsspecialist på plats i Sierra Leone.

Det var efter ett kraftigt skyfall den 14 augusti som ett stort jordskred inträffade utanför Sierra Leones huvudstad Freetown.

Hela samhällen spolades bort och FN uppskattar att omkring 500 omkom, och att över 800 personer fortfarande saknas.

FN tror att dödssiffran kommer att stiga kraftigt. Dessutom saknar mellan 5 000 och 7 000 personer tak över huvudet.

Efter katastrofen har regnet fortsatt och det finns en stor oro för att sjukdomar som beror på förorenat vatten, som till exempel kolera, ska sprida sig, berättar Linnea van Wagenen.

- Vi har gjort allt ifrån att gå ut och informera och prata om vikten av att tvätta händerna. UNICEF och många andra biståndsorganisationer bidrar med rent vatten och rena toaletter.

– Och så fort man ser ett fall av diarré som skulle kunna vara ett tecken så testar man på en gång. Vi är väldigt uppmärksamma på första lilla fall, säger Linnea van Wagenen.

Direkt efter jordskredet bad Sierra Leones president om nödhjälp och hjälp har kommit från hela världen.

Bland annat har Sverige en expert från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på plats. Något som kan  vara nödvändigt för att förhindra framtida katastrofer.

- Hur ska vi hjälpa de mellan 5 000 till 7 000 personer nu behöver akut tak över huvudet? Se till att vi inte får smittsamma sjukdomar som börjar sprida sig?, säger Linnea van Wagenen.

– Än viktigare är vad vi gör långsiktigt så att personerna inte hamnar i kåkstäder och faller tillbaka i liknande typer av boende som de hade tidigare. Hur kan vi långsiktigt se till att Freetown har en välfungerande stadsplan?, fortsätter FN-koordinatorn.

Och den rent akuta fasen är inte över än. Regnperioden i Sierra Leone fortsätter och det innebär att risken för sjukdomsutbrott fortfarande är stor och att nya jordskred eller översvämningar kan inträffa.

- Vi har faktiskt det värsta framför oss. Vi vet att regnperioden brukar avslutas med tre veckors ihållande regn dag och natt. Där är vi inte än. Det är många som är oroliga för vad som kommer att hända då, säger Linnea van Wagenen.

Mer om Sierra Leone

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".