Många barn har förlorat både sina föräldrar och sina hem efter jordskredet.
1 av 2
Många barn har förlorat både sina föräldrar och sina hem efter jordskredet. Foto: Seyllou/TT.
Katastrofarbeten i Regent, öster om Freetwon, Sierra Leone. Foto: AP Photo/TT.
2 av 2
Svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är på plats i det jordkredsdrabbade Sierra Leone. Foto: Manika Kamara/TT.

Svenska MSB på plats i Sierra Leone

"Det väcker mycket tankar och känslor"
2:23 min

Snart två veckor efter det kraftiga jordskredet i Sierra Leone där 500 personer dog och över 800 saknas, är förödelsen stor. På plats för att undersöka miljö- och hälsoriskerna finns Leif Jönsson från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Mellan 5 000 och 7 000 personer saknar just nu tak över huvudet i Sierra Leone. 

– Det finns avfallsproblem för det har gått iväg en massa skräp och det behöver man ta hand om. Det finns också problem under regnperioden där människor behöver tillgång till rent vatten och god sanitet, säger Leif Jönsson från MSB.

Leif Jönsson har jobbat över hela världen efter flera stora naturkatastrofer.

Efter det stora jordskredet i Sierra Leone den 14 augusti skickades han till huvudstaden Freetown som en del av ett FN-team som arbetar med riskanalys efter katastrofer.

Bland det första han noterade var det så kallade katastrofavfallet, alltså det skräp som blir kvar efter att jordskredet slagit sönder hela samhällen och trasat sönder infrastrukturen.

Skräpet forslades med jord- och vattenmassorna och orsakade stor skada.

Men mer akut är de hälsorisker som uppstår efter en naturkatastrof.

Vilken typ av hälsorisker talar man om då?

– Då talar man om förorenat vatten och risken för att folk ska bli utsatta för det och smittspridning. Framför allt är man rädd för de vattenburna sjukdomarna som kolera.

Leif Jönsson säger att det finns risker för befolkningen som lever nära floddalen där jordskredet dragit fram men att just risken för kolera inte verkar ha förvärrats av katastrofen.

FN och andra biståndsorganisationer bidrar med rent vatten och rena toaletter för att minska risken och hittills är situationen under kontroll.

När den akuta fasen är över så har Sierra Leone ett långt arbete framför sig. FN är med och stöttar återuppbyggnadsarbetet. Leif Jönsson ger exempel på de många frågeställningar som är aktuella:

– Det här är ett mer långsiktigt arbete. Var någonstans ska man bygga och bo? Var någonstans ska man ha infrastruktur som vägar och broar för att minimera riskerna för framtiden?

– Det här är en katastrofhändelse som har skapat ett stort trauma och har haft en stor påverkan på stadens befolkning och i allmänhet. Det väcker mycket tankar och känslor.

– Jag kan se att man tar allvarligt på det här, men sedan får man se hur mycket man har möjlighet att åstadkomma. Man behöver ha i åtanke att detta är ett väldigt fattigt land, säger Leif Jönsson från MSB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".