Orkanen Harvey har kommit till Texas

1:21 min

Orkanen Harvey har nu dragit in in över kusten i södra Texas i USA. Orkanen är den kraftigaste i USA på över tio år. Den är nu av kategori tre med vindhastigheter på omkring 55 meter per sekund.

Det var Väderkanalen som sände direkt när orkanen Harvey drog in över södra Texas. Orkanen växte i både styrka och omfattning och nådde delvis vindstyrkor upp mot 60 meter per sekund.
 
Med stormen följde också kraftiga skyfall och stora vattenmängder som trycktes in från Mexikanska golfen.

Flera miljoner människor fanns i orkanens väg och och de som inte sökte skydd utan valde att stanna fick intruktioner om att skriva sina namn på armarna för att kunna identifieras lättare.

Ovädret tros nu ligga kvar i flera dagar och kanske in i nästa vecka. Det betyder översvämningar tiotals mil in från kusten. Områden som kanske blir obeboeliga veckor eller månader framöver. 

Städer från norra Mexiko till Louisiana förbereder sig för översvämningar uppger det amerikanska orkancentret NHC, som varnar för att Harvey skapar potential för "livshotande och ödeläggande" översvämningar.

Staterna Louisiana och Texas har utlyst katastrofläge för att frigöra resurser för räddningsarbete.

Samtidigt som orkanen piskade Texas fortsatte den politiska stormen i Washington.

Dels benådade presidenten den kontroversielle sheriffen Joe Arpaio som dömts för att han drivit en för hård linje mot illegala invandrare.

Och dessutom lämnade ytterligare en rådgivare Vita Huset – Sebastian Gorka som stod den sparkade chefsstrategen Steve Bannon nära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista