Thomas de Maiziere. Foto: Michael Sohn/TT.
Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere. Foto: Michael Sohn/TT.

Tyskland fortsätter utvisa till Afghanistan

Tyskland ska fortsätta utvisa afghaner som fått avslag på sin asylansökan till Afghanistan. Det meddelade inrikesministern Thomas de Maizière på fredagen.

Efter ett bombattentat mot en marknad i Afghanistans huvudstad Kabul i maj beslutade Tyskland att tillfälligt begränsa antalet utvisningar.

Bakgrunden till detta var dels att den tyska ambassaden skadades svårt i attacken och dels att utrikesdepartementet beslutat att göra en ny utvärdering av säkerhetsläget i landet.

Nu ska alltså utvisningarna fortsätta. Inrikesministern säger att situationen i Afghanistan är svår men att utvisningarna är försvarbara inom vissa ramar.

Utrikesdepartementets nya, förtroliga rapport om säkerhetsläget i Afghanistan lades fram för två veckor sedan.

Enligt nyhetsbyrån dpa utgår rapporten i 27 av Afghanistans 34 provinser från möjliga islamistiska attacker på regeringen eller utländska företrädare. Faran för befolkningen ser rapporten ändå som liten.

Oppositionen kritiserade rapporten hårt.

Enligt Katrin Göring-Eckardt, gruppledare för De Gröna i Förbundsdagen, är den ingen seriös utgångspunkt, utan tvärtom "en enda stor lucka". De Gröna kräver att avvisningarna stoppas.

Människorättsorganisationen Pro Asyl kallar rapporten för "obrukbar". 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".