Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.
Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio

Tomas Ramberg: Det är nog en lättnad också i allianskretsar

Man har börjat sikta på valet nästa år
6:49 min

Regeringen meddelar nu att man drar tillbaka respektive modifierar tre skatteförslag som kritiserats hårt av Alliansen. Sveriges Radios inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg säger att det här var ett sätt att försöka tona ner den politiska konflikten i riksdagen.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Magdalena Andersson pratade om en politisk cirkus hon hoppas få stopp på, vad säger du om det?

– Regeringen har valt nu att försöka få ner den här konflikten, man är rädd att det ska leda till nya problem som liknar regeringskris, där allting handlar om huruvida regeringen är svag och huruvida den går emot riksdagen och hela den debatten. Därför att man har nu en höst och en vår inför nästa val där man har tänkt sig att det ekonomiska lägets gyllene möjligheter för en regering, det som vi hörde om på Harpsundsmötet i veckan, säger Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator.

Ramberg säger vidare att regeringen nu försöker förkroppsliga retoriken man har drivit på länge om satsningar på välfärd, skola, sjukvård, trygghet och polis.

– Man vill hellre ha den debatten än att ha de här bråken som vi har sett under sommaren kring ministeravsättningar. Och då finns det också ett ekonomiskt utrymme att avstå från de här skattehöjningarna, och ändå genomföra de här förslagen som man har rätt mycket pengar till, säger Tomas Ramberg.

Har man börjat sikta på valet nästa år?

– Absolut. Det här passar väldigt bra in i regeringens argumentation kring att söka samarbete över blockgränsen. Och siffrorna i väljarkåren hjälper ju regeringen i den argumentationen, för i dag har vi ju egentligen en rätt så ohållbar parlamentarisk situation. Vi har riksdagsmajoritet till höger, som varken tolererar regeringen eller försöker störta den.

– Alliansen vill inte förhandla med regeringen. Alliansen vill inte heller förena sig med Sverigedemokraterna. Och efter nästa val kommer nog alla vara överens om att det behövs åtminstone någons sorts majoritetsstöd för den regeringen som sitter, säger Tomas Ramberg.

Efter dagens besked backar nu Alliansen från hotet att fälla ministrar.

– Det är nog en lättnad nu också i allianskretsar, att det kunde lösas så här.

– Det var ingen slump att tweetsen från Annie Lööf och Jan Björklund kom så väldigt fort efter presskonferensen där man säger att man nu lägger ner det här. Det de vann på det här var nu att kunna utropa: Titta Alliansen har segrat, vår hårda oppositionspolitik har gett utdelning, säger Tomas Ramberg.

Relaterat

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".