Orkanen Harvey härjar i Corpus Christi, Texas. Foto: TT.
Orkanen Harvey härjar i Corpus Christi, Texas. Foto: Nick Wagner/TT.

Orkanen Harvey slog till – tusentals utan ström

Tusentals har evakuerats
0:55 min

I USA har orkanen Harvey minskat i styrka när den drar in över Texas, och har nu nedgraderats till en kategori ett. Men det är fortfarande kraftiga vindar och mycket regn väntas.

Filmer visar höga vågor som slår in mot kusten och skyfall. Under natten graderade det nationella orkancentret graderat ner orkanen Harvey från en kategori fyra till kategori två. Och vid tvåtiden på lördagseftermiddagen ner till kategori ett.

Men TV-kanalen CNN:s vädercenter varnar för att det är mycket starka krafter i rörelse.

– Det är fortfarande en mycket kraftig storm, säger CNN.

Uppemot sex miljoner människor tros finnas längs orkanen Harveys väg i delstaterna Texas och Louisiana.

Myndigheterna i USA har uppmanat folk i de drabbade områdena att stanna inomhus. Hittills är skadorna svåra att överblicka, tusentals har evakuerats, vissa områden är strömlösa och på grund av starka vindar har räddningsarbetare har inte kunnat gå ut för att se hur allvarligt läget är.

Staterna Louisiana och Texas har utlyst katastrofläge för att frigöra resurser för räddningsarbete. I Texas är minst 211 000 hushåll utan ström, enligt ABC News.

Städer från norra Mexiko till Louisiana förbereder sig för översvämningar, uppger NHC, som varnar för att Harvey skapar potential för "livshotande och ödeläggande" översvämningar.

Bensinpriset har stigit i takt med att många bensinstationer längs kusten i Texas har fått slut på bensin då tusentals människor flyr. Stormen har stängt 22 procent av Mexikanska golfens oljeproduktion, uppger regeringen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".