Man i kostym och glasögon
Peter Hultqvist sitter kvar som försvarsminister, trots hot om misstroendeförklaring från alliansen. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Peter Hultqvist: Jag tänker inte avgå frivilligt

"I stort sett alla kan numera stå inför ett misstroendevotum"
1:27 min

Regeringen har undanröjt hotet om misstroendeförklaring genom att dra tillbaka respektive modifiera tre kritiserade skatteförslag. Hotet om misstroendeförklaringen som riktats mot försvarsminister Peter Hultqvist efter it-skandalen på Transportstyrelsen står däremot fast.

Hultqvist säger att han är beredd att sitta kvar ända till riksdagen i så fall röstar bort honom.

– Jag är beredd att stå kvar vid att vi har gjort våran del av den här hanteringen på ett korrekt sätt, och jag tycker inte att de skäl som anges för min del är tillräckligt starka för att jag ska ställa min plats till förfogande. Jag kommer att vara beredd att stå ända ut i den här processen, säger Peter Hultqvist.

Han tänker inte avgå frivilligt utan låta oppositionen rösta bort honom 
när Riksdagen öppnar i september.

Han håller fast vid att han som försvarsminister gjort allt rätt när han informerades om Transportstyrelsens hantering av hemliga 
uppgifter i sina register.

Oppositionens kritik om att han borde ha informerat 
statsministern och att han borde ha försökt stoppa den olagliga hanteringen i Transportstyrelsen slår han fortsatt ifrån sig.

– Sedan måste jag förutsätta att informationsvägarna i näringsdepartementet fungerar gentemot deras minister och i förhållande till statsrådsberedningen.

– Jag kan inte vara en controller i RK som kollar upp hur det ser ut i andra departement. Däremot så har vi fullföljt vår andel i detta.

Peter Hultqvist är också kritisk till hur oppositionen använder misstroendevapnet: 

– Jag tycker att ribban nu läggs så lågt så att i stort sett alla kan stå inför ett misstroendevotum av ett eller annat skäl, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Lyssna på Ekots lördagsintervju med Peter Hultqvist i sin helhet kl 12:55

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".