Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mediekrönikan: Moderaterna efter Anna Kinberg Batra

Publicerat lördag 26 augusti 2017 kl 13.52
Dagens Industri: Hennes sista tal blev hennes bästa
(2:49 min)
anna kinberg batra
Moderaternas avgående partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderaternas avgående partiledare Anna Kinberg Batra och partiets framtida riktning står i fokus i dagens  mediekrönika,
sammanställd av

På ledarsidor dagens efter Anna Kinberg Batras besked att hon lämnar patriledarstolen är ett stort nummer hur Moderaterna positionerar sig idag och hur de bör göra det framgent gentemot Sverigedemokraterna.

Moderatledarens sista tal blev hennes bästa skriver oberoende Dagens Industri på ledarplats och anser det var rätt av henne att avgå men fortsätter:

Om det parti som drivit ut henne inte snabbt återhämtar sig med en ny ledare som talar klarspråk både i politiska och maktstrategiska frågor står något större än Moderaternas framtid på spel. Det handlar om vilket parti som blir näst största i Sverige: Moderaterna eller Sverigedemokraterna, skriver alltså Dagens Industri.

Oberoende liberala Dagens Nyheter skriver under rubriken "Krisen har bara börjat" att partiet inte vet vad det vill och att det: "saknar en samlande vision av vad det är och bör vara. Sverigedemokraterna har helt enkelt kvaddat den Reinfeldska idén om att moderaterna ska vara ett statsbärande parti som tillsammans med de borgliga allianskollegorna når majoritet i val och levererar vad det har lovat sina väljare."

Obundna socialdemokratiska Aftonbladet vill se en tydligt stängd moderat dörr mot Sverigedemokraterna medan liberala Expressen skriver att nästa moderatledare måste se hoten både mot tryggheten och från högerpopulismen, men också att en återgång till Reinfelds linje, med en öppna hjärtan politik skulle var förödande för partiet och lämna fältet fritt för Sverigedemokraterna.

I likhet med obundna moderata Svenska Dagbladet uppmärksammar liberala Vestmanlands läns tidning Anna Kinberg Batras sätt att genomföra gårdagens presskonferens. "En värdig sorti" enligt Svenska Dagbladet, och starkt imponerande enligt VLT att inleda konferensen om sin avgång med att prata om politik och beskriva vad som behöver göras. Och tidningen fortsätter: "Kinberg Batra var tydlig om att hon gjorde rätt som öppnade upp för att samtala med riksdagens alla partier, inklusive Sverigedemokraterna. Hennes efterträdare kommer med all sannolikhet fortsätta i samma spår."

Konservativa Nya Wermlandstidningen fokuserar på vem som kan bli nästa partiledare och konstaterar att oavsett mellan vilka en strid om partiledarposten kan tänkas stå är det viktigt för partiet att processen sköts öppet och ärligt. Tidningen avslutar med meningen: "I väljarnas ögon finns det inte marginaler för mer av det politiska spel som tvingade Kinberg Batra av banan."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".