Operationssal. Till vänster kirurgen Magnus Kjellman.
Magnus Kjellman vid Karolinska universitetssjukhuset säger att det gagnar patienterna om kirurgerna får träna innan de gör svårare ingrepp på levande patienter. Foto: TT Anna Larsson/Sveriges Radio. Montage: Sveriges Radio.

Kirurger vill öva på donerade kroppar

Kirurgen Magnus Kjellman: Behövs för att träna på en mer avancerad nivå
2:06 min

Många stöder tanken på ett träningscentrum där kirurger kan öva på avlidna inför särskilt avancerade ingrepp. Frågan har diskuterats på Kirurgveckan som just avslutats i Jönköping.

Svenska kirurger vill ha ett nationellt träningscentrum för att öva särskilt komplicerade ingrepp på avlidna personer som donerat sina kroppar.

Hittills är det bara läkarstudenter som fått använda donerade kroppar i utbildningen, men också verksamma kirurger behöver träna särskilt svåra operationer eller nya tekniker.

– Vi kirurger behöver i vissa fall träna på mänskliga preparat. Det finns i dag möjligheter med virtuell träning när man gör mer basal träning. Men när man ska upp på en mer avancerad nivå så krävs antingen djur eller mänskliga preparat och de mänskliga preparaten har inte varit tillgängliga, säger kirurgen Magnus Kjellman, som presenterade förslaget vid Kirurgveckan i Jönköping.

När svenska kirurger behöver träna särskilt avancerade operationsmetoder eller nya tekniker, får de i dag resa utomlands, tillexempel till Finland, Danmark eller Tyskland.

Det här har kritiserats bland annat av Statens medicinsk etiska råd. Det har också förekommit import av likdelar för utbildning. Men nu anser många kirurger att Sverige bör klara att skapa ett eget nationellt utbildningscentrum.

En av dem är Claes Jönsson som är ordförande i Svensk kirurgisk förening.

– När det gäller avancerad kirurgisk träning och teknik så kommer den här typen av dissektion på mänskligt preparat som en viktig del, säger han.

Också Läkarförbundets vice ordförande Karin Båtelsson är positiv till att läkarna behöver mer fortbildning genom nya data modeller och virtuell träning men också på riktiga kroppar.

– Att få arbeta med riktiga anatomiska preparat och kroppar är ett värde, inte minst vid utvekling av nya metoder, säger hon.

När ett kirurgiskt träningscentrum kan bli verklighet är oklart, men i Göteborg har universitetet och sjukvården startat ett samarbete i frågan

– Det har tagit lång tid, men vi räknar med att vara igång nästa år och vi ser fram emot det, säger  professor Anders Braide vid Sahlgrenska Akademien.

Och Stefan Lindgren, ordförande för Läkaresällskapet säger att det framförallt är en patientsäkerhetsfråga.

– Allting syftar ju till att vi ska kunna arbeta på ett så patientsäkert sätt som möjligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".