Två män.
Ekots Tomas Ramberg om Jimmie Åkessons sommartal. Foto: Johan Nilsson/TT och Micke Grönberg / Sveriges Radio.

Analys: Åkesson vinner inte lika mycket på nationalism i förändrat debattklimat

Ekots Tomas Ramberg om SD-ledarens sommartal
1:09 min

Idag sommartalade SD-ledaren Jimmie Åkesson. Det var första gången han talade sedan Anna Kinberg Batra meddelat att hon kommer att avgå. Med M-ledarens avgång försvinner den i princip enda partiledare som på allvar öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Om hennes efterträdare fullföljer går inte att veta, vilket verkar oroa Jimmie Åkesson. Men frågan är om han behöver vara så bekymrad, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

– Jimmie Åkesson antydde att det nu kommer bli en liten tillbakasväng mot en ”Reinfeldtsk” syn på politiken och att han är bekymrad för det. Jag är inte helt säker på att han i så fall skulle vara bekymrad för det har ju Sverigedemokraterna tjänat många väljare på, säger Ramberg. 

Samtidigt har Åkesson en långsiktiga strategiska idén som han brukar framhålla, och även lyfte i dagens tal. Att svensk politik skulle må bra av tre block. Att Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna ska bli ett slags högerblock i svensk politik som ska kunna grunda en regering.

– Och det skulle ju gå om intet om det blir en förändrad politik, säger Ramberg. 

Men enligt Tomas Ramberg har Åkesson ett större problem än Kinberg Batras efterträdare.

– Jag tror egentligen att Åkessons problem just nu är att man inte längre kan vinna lika mycket på nationalism och invandringsfrågan eftersom den politiska debatten håller på att förändras. Och det märktes på talet så till vida att han var ännu mer militant än han brukar vara i frågor som rör invandring, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg. 

Relaterat

Mer om Sverigedemokraterna

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".