En kvinna.
Isabella Lövin (MP) höll sommartal i Avesta. Foto: Ulf Palm/TT

Lövin: Flygskatt i budgeten trots motstånd

"Trots hård kampanj från fossil­bransch och borgerligheten"
56 min

Miljöpartiets språkrör och klimatminister Isabella Lövin höll i dag sitt sommartal i Avesta inför en ganska liten publik. Där framhöll språkröret den modifierade flygskatten som en seger för Miljöpartiet.

– Mitt besked i dag är att den rödgröna regeringen kommer att lägga fram en budget till riksdagen där flygskatten är med. Trots en hård kampanj från Sveriges samlade fossilbransch och hela borgerligheten så står vi fast vid det här beskedet, sa Lövin. 

Men frågan är hur stor klimateffekten av flygskatten blir nu när regeringen har lagt fram ett förslag med lägre avgifter för flygresor och en kompensation för flygplatser på landsbygden.

– Vi bedömer att de minskade klimateffekterna är godtagbara. Det viktiga är att vi ska ha en skatt på flyget. Att sänka på inrikesflyget kommer inte ge några stora negativa effekter utifrån vad den här skatten vill åstadkomma, nämligen att sänka utsläppen.

Om Isabella Lövins sommartal i det soliga Avesta började i moll, om hur vi redan nu ser effekterna av klimatförändringarna i form av torka och översvämningar och utdöende djurarter, så fortsatte hon med att försöka ingjuta hopp och presenterade en annan budgetnyhet. Att regeringen avsätter 300 miljoner kronor nästa år och enligt förslaget fram till 2040 för att processindustrin, som inte minst är viktig här i Avesta ska kunna ställa om för att minska utsläppen av växthusgaser:

– Sverige ska exportera lösningarna inte utsläppen, sa Isabella Lövin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".