Mildare konsekvenser efter Harvey än befarat

1:02 min

I USA tycks orkanen Harvey fått mycket mildare konsekvenser än vad många fruktade. När den drog in över södra Texas natten till i dag var orkanen den kraftigaste som drabbat USA på över tio år, men den förlorade snabbt i styrka. Varningarna nu gäller kraftiga regn och översvämningar.

– För invånarna i Texas väntar dessvärre en utdragen och plågsam upplevelse, säger Brock Long från katastrofmyndigheten FEMA, som varnar texasborna för förödande dygn framöver.

Orkanen Harvey är nu klassificerad som en etta på den femgradiga skalan. Den bedöms fortfarande som farlig med vindhastigheter på 30 till 40 meter per sekund. Det är krafter som krossar fönster men inte krossar hus.

Ännu finns ingen bild över hur stora skador som orsakats under natten. Omkring 200 000 hushåll blev utan elektricitet på grund av nedrivna stolpar och träd som fallit över ledningar.

Människor har skadats av tak som rasat in, men det finns inga uppgifter om omkomna.

Myndigheterna varnar människor från att gå ut.

Ovädret kommer nu ligga kvar över södra Texas i kanske en vecka. Det väntas stora regnmängder med floder som svämmar över sina breddar och områden som sätts under vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista