Tre personer med vita handskar knäcker ägg i en stålbunke.
Belgien är tillsammans med Nederländerna de länder som drabbats värst. Foto: JOHN THYS

Ytterligare fynd av ägg med insektsgift

"Jag tror inte Fipronil-grejen kommer att döda mig"
2:34 min

Ägg som innehåller insektsgiftet Fipronil fortsätter att hittas på fler ställen. Hittills handlar det om 18 drabbade länder. Flera utredningar har dragits igång för att undersöka hur det kunde ske.

Eveline Kubi från Bryssel säger, när hon är på väg in i matvaruaffären, att hon är orolig, men att hon inte kan vara utan ägg till matlagningen.  

– Jag oroar mig. Men det är verkligen omöjligt att laga mat och baka utan ägg, säger hon.

Eveline Kubi bor i Belgien som tillsammans med Nederländerna har drabbats värst av skandalen. Hon rycker på axlarna, men fortsätter in i butiken och köper sina ägg.

17 europeiska länder är nu drabbade och ägg med Fipronil har också hittats så långt bort som Hongkong.

Medlet är förbjudet att använda inom livsmedelsindustrin, men ett företag i Nederländerna har ändå gjort det när man besprutat hönshallar. Två personer som båda har ledande ställning i det företaget sitter anhållna.

De flesta länder som har drabbats av skandalen har importerat ägg från Nederländerna, med även i Belgien och Tyskland har giftet hittats bland de egna äggproducenterna.

Stein Verschuuren handlar i samma butik som Eveline Kubi. Han tar äggskandalen med ro och konstaterar att han lär överleva några ägg till.

– Jag tror inte att den här Fipronil-grejen kommer att döda mig.

Så varför skulle det vara så mycket uppmärksamhet kring detta, om det inte är farligt alls?

– Visst är medlet farligt, men det är att få i sig det under en längre tid som är farligt, inte på en gång när skandalen har briserat.

Det är om man utsätts för giftet under lång tid som det kan vara farligt säger Stein Verschuuren, vilket stämmer väl överens med informationen från WHO. Då kan man få skador på lever, njurar och sköldkörtel.

Men, säger Stein Verschuuren det är förtroendet för myndigheterna som har skadats. 

– Hela uppståndelsen är väl för att det minskar förtroendet.

I de hårdast drabbade länderna försöker man nu återupprätta det förtroendet. Nederländerna har dragit igång en separat utredning om händelsen och satt en tidigare justitieminister att leda den.

I veckan frågades två ministrar ut av parlamentet om varför man inte larmat tidigare. Redan i november 2016 fick myndigheterna det första tipset om förgiftade ägg.

Stein Verschuuren köper ekologiska ägg i förhoppningen att de är bättre. Men hans fru påpekade häromdagen att det hade blivit svårt att få tag på ekologiska ägg.

– Man vet inte, säger han, om efterfrågan på dem har ökat efter skandalen, så att de äggen tar slut, eller om de också är bortplockade från hyllorna för att det finns lika mycket gift i dem.

– Hon sade att alla ekologiska ägg har försvunnit. Och den stora frågan är väl om det handlar om efterfrågan, eller om de ekologiska äggen också är en del av skandalen, och i så fall inte är så ekologiska, trots allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".