Man på scen.
Jan Björklund (L) Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Jan Björklund: Alla ska kunna göra klassresor

Jan Björklund: Sverige är ett land där klyftorna växer
0:27 min

Liberalernas partiledare Jan Björklund och hans allianskollegor har nu ett gyllene tillfälle att profilera sig i väntan på en ny ledare för Moderaterna. Samtidigt utmanas Björklund om partiledarposten av Birgitta Ohlsson.

Jan Björklund inleder sitt sommartal, på Dockpiren i hamnen i Göteborg, med att lyfta vikten av att ta till vara alla människors potential, oavsett om de är nya i Sverige och oavsett plats och bostadsområde. Det är en uppgift för föräldrar, andra och inte minst politiker, hävdar han:

– Att se människors potential och ta tillvara på deras förmåga. Lyfta våra barn till höjder de inte trodde var möjliga att nå. Alla ungar ska känna zlatanismen gro inombords, säger Björklund när han tar journalisten Negra Efendics beskrivning av sitt liv, i en bok och Sommar i P1, som utgångspunkt.

Han säger att Sverige nu är ett land där klyftorna växer mellan de som är födda här och de som har flytt hit.

– En ny underklass växer fram. De rödgröna har inte svaren utan de går i LO:s ledband. Men vi liberaler kommer inte att ge oss. Sverige ska inte glida isär. Sverige ska hålla ihop.

L-ledaren säger att det finns en myt om att man måste vara socialdemokrat för att oroas över klyftorna.

– Precis som myten att man måste vara sverigedemokrat för att oroas över migrationen. Det är så fel. En del partier bygger murar kring Sverige, som att det är en lösning för framtiden. Andra bygger murar kring arbetsmarknaden, som att det är en lösning för framtiden, säger Björklund.

Han framhåller Alliansens förslag om inträdesjobb, för nyanlända de första fem åren. Lönen ska vara 70 procent av lägstalönen som föreskrivs i avtal.

Socialdemokraterna, dock, är bara intresserade av att se till att de som har ett jobb behåller det, inte att se till att de som inte har ett jobb får det.

– Varför, Stefan Löfven, är det bättre att gå arbetslös än att ha ett enklare jobb med något lägre startlön? undrar Björklund.

I dag är det upp till bevis för Björklund när han sommartalar i Göteborg.
Björklund har skäl att ligga i eftersom han utmanas öppet om partiledarposten av Birgitta Ohlsson.

Dock ser det hittills ut som att han har ett klart övertag inför landsmötet, i mitten av november, där han ska få fortsatt förtroende eller petas.

Björklund har under våren och sommaren skärpt tonen vad gäller Alliansens möjligheter att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Stäng dörren! är Björklunds råd till Anna Kinberg Batras efterträdare. Han hävdar att Moderaternas öppning mot SD har skadat Alliansen.

Samtidigt ifrågasätter en del politiska motståndare logiken i SD-motståndet från Björklund med tanke på att Björklund och Alliansen bara kan få igenom sin aviserade misstroendeförklaring i riksdagen mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) om SD ställer sig bakom den.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".