Polisen försvarar att papperslösa fördes bort under kyrkläger

1:40 min

Flera papperslösa barnfamiljer blev i fredags bortförda av polis, mitt under ett läger som anordnades av Svenska kyrkan, och kyrkan har riktat skarp kritik mot polisens agerande. Men Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen i Skåne, försvarar Polisens agerande.

–  Det var en normal tjänsteåtgärd, utifrån vårt uppdrag att bland annat eftersöka personer som inte längre har rätt att vistas i riket. Från vår sida har vi ju gjort ett ganska normalt tjänsteuppdrag. Visserligen svårt, men ändå, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen i Skåne.

I fredags anordnade Svenska kyrkan i Malmö ett läger för människor på flykt i ett vandrarhem i norra Skåne. Som Ekot berättade i går så avbröts aktiviteterna av att polisen kom dit, för att göra en inre utlänningskontroll.

Fem av de sex familjerna fördes bort, berättar Per Kristianssson, präst i Malmö och ansvarig för lägret. Han säger att att han är förtvivlad och chockad över polisens agerande.

– Rent formellt har de ju rätt. Men vi hävdar ju att kyrkan måste få vara en fredad plats för alla människor, och inte minst människor som av någon anledning är på flykt.

Det här var ju inte kyrkans lokal, utan på ett vandrarhem. Vilken skillnad gör det, som du ser det?

–  Som vi ser det är det ju kykan och kyrkans verksamhet. Och det här vandrarhemmet, det var ju bara vi som var där.

Men kyrkan är ingen fredad plats, säger polisens prssetalesperson Ewa-Gun Westford.

– Det finns ju uppfattningar om det, men ingen kan ju sätta sig över svensk lagstiftning. Den följer ju vi, och det måste ju alla andra också göra. Det pratas om frizoner, och det finns inga fredade zoner. Det är endast ambassader som kan räknas som det.

Kyrkan säger också att det här är människor som inte gömmer sig, utan de går öppet i Malmö och på andra ställen. Varför kan ni inte göra det här ärendet då?

– Det här människor som vi har letat efter ganska länge på olika sätt. Nu fick vi kunskap om att det var ett tillfälle där vi kunde hämta de här människorna, och det gjorde vi, säger Ewa-Gun Westford.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista