Man
Jonas Sjöstedt (V) Foto: Patrick Trägårdh/TT

V: Studiebidraget höjs med 300 kronor

"Fler ska våga studerar vidare"
1:44 min

Det blir mer pengar i plånboken för studenter från och med nästa höst. Vänsterpartiet har fått igenom en höjning av studiebidraget med 300 kronor i månaden. Det sa partiledare Jonas Sjöstedt i sitt sommartal tidigare i dag.

– På så vis får man mer i studiemedel och det utan att studieskulderna ökar. Studenterna får en rimligare ekonomi, färre ska tvingas arbeta vid sidan av heltidsstudier och ska våga studerar vidare. Vardagen blir lite bättre för studenterna och vi kan få fler studenter från olika bakgrunder, sa Jonas Sjöstedt.

Under sitt sommartal i Umeå i dag bjöd Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt på en budgetnyhet för högskolestudenter. Studiebidraget för höjs med 300 kronor i månaden från och med augusti nästa år.

Höjningen kommer att kosta drygt en miljard kronor per år och är något som Vänsterpartiet fått igenom under budgetförhandlingarna med regeringen

Det var i övrigt ett ideologiskt tal som Sjöstedt inledde med att tala om den rådande bostadsbristen och hur den kan ställa unga människor i utanförskap. 

– Det är lätt att man känner sig misslyckad när åren går och man inte får en egen stans att bo.

– Politikerna bakom politiken hade sina villor och våningar, frågan är om de riktigt förstod vad det innebär att inte hitta nånstans att bo. Det är ett svek, sa han.

I går skrotade regeringen och vänsterpartiet två skatteförslag, och ändrade också förslaget om flygskatt. Något som vänsterledaren också kommenterade efter sitt sommartal.

– Jag tycker att alla de tre skattehöjningarna var välmotiverade. Men det är så att vi har ett ekonomiskt utrymme där vi kan lägga en riktigt bra statsbudget där vänsterpartiet har ett stort inflytande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".