En man håller tal.
Jan Björklund höll sommartal i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Integration och minskade klyftor i fokus i Björklunds sommartal

"Jag är självkritisk mot alliansregeringens politik"
1:51 min

Integration och minskade klyftor i samhället blir Liberalernas huvudfråga inför valet nästa år. I dag höll liberalernas ledare Jan Björklund sitt sommartal i Göteborg.

– Vi liberaler kommer inte att ge oss. Sverige ska inte glida isär. Sverige ska hålla ihop, sa Jan Björklund (L) partiledare i sitt sommartal i Göteborg idag.

Frihet måste försvaras står det på talarstolen som placerats längst ut på piren alldeles nedanför den gamla varvskranen vid Eriksberg. Ett hundratal människor har samlats och applåder entusiastiskt när Jan Björklund höll sitt sommartal i Göteborg idag. Och när augustisolen bröt igenom molnen tog partiledaren av sig kavajen, kavlade upp skjortärmarna och ägnade en stor del av tiden till att tala om klyftor, utanförskap och möjligheten att göra en klassresa.

– Sverige är ett land där klyftorna växer mellan de som är födda här och dom som har flytt hit, sa Jan Björklund.

Valet av ämne kan kännas som symboliskt i Göteborg. Här finns sju av de 23 områden som klassas av polisen som särskilt utsatta. Områden med hög kriminalitet, arbetslöshet, ohälsa och dåliga skolresultat. Problem som vuxit fram under en lång period av år och Jan Björklund erkänner sin del av ansvaret.

– Jag är självkritisk mot alliansregeringens politik. Vi borde ha gått mycket längre i liberalisera arbetsmarknaden, att släppa fram enklare servicejobb till exempel för många av de lågutbildade invandrarna får ju inte de jobb som finns på svenska arbetsmarknad för ofta krävs det en svensk studentexamen säger Jan Björklund.

Lösningarna Jan Björklund pekar på i sitt sommartal idag är bland annat fler enkla jobb som ska ge inträde på arbetsmarknaden och ordning och reda i skolan. Han lyfte också problemen med religiös extremism och vikten av att bekämpa hedersförtryck. Alla unga i Sverige ska känna att det går att lyckas sa Jan Björklund.

– Alla ungar ska få känna få känna zlatanismen gro inombords. De ska få drömma och känna att drömmar kan gå i uppfyllelse säger Jan Björklund.

Relaterat

Mer om Liberalerna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".