Män
JOnas Sjöstedt (V), till vnster och Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach. Foto: TT/Sveriges Radio

Fredrik Furtenbach: En avundsvärd sits för Vänsterpartiet

"Det ligger närmast i partiets DNA att fokusera på klyftor"
1:40 min

Både Jan Björklund och Jonas Sjöstedt talade om klyftor i sina sommartal i dag. Ett ämne som har vuxit i den politiska debatten den senaste tiden, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

– För Vänsterpartiet är detta förstås inget nytt, det ligger närmast i partiets DNA att fokusera på klyftor i samhället. Allianspartierna, däremot, har börjat tala mera om klyftor. En av orsakerna är väl helt enkelt att det är regeringens svaga punkt i dagens högkonjunktur. Farten i ekonomin är hög och överskottet i de offentliga finanserna överträffar prognoserna gång på gång. Men nyanlända och unga med kort utbildning har ändå svårt att få jobb. 

– Dessutom delar många svenskar inte den ljusa bilden trots högkonjunkturen – väljarnas pessimism kring ekonomin minskar men är fortfarande vanlig.

Vänsterpartiet presenterade i dag en nyhet om att partiet fått igenom en höjning av studiebidraget. Väntas det fler budgetnyheter från partiet?

– Absolut. Läget i de offentliga finanserna har ljusnat i högkonjunkturen. Regeringen räknar med att kunna spendera 40 miljarder på nya reformer nästa år, och ändå har lika mycket kvar i överskott. Den kan med andra ord lägga en riktig valårsbudget och kan ändå säga att den sparar i ladorna. Så jag utgår från att det kommer några veckor nu med en strid ström av satsningar för valåret.

Men det betyder inte att det inte finns några risker i svensk ekonomi, säger Fredrik Furtenbach.

– Vi har nämnt arbetslösheten bland nyanlända. Det finns också en politisk osäkerhet i omvärlden kring bland annat Brexit och Donald Trumps administration som kan påverka ekonomin. Dessutom börjar problemen med brist på en del arbetskraft bli allt större, till exempel i byggbranschen.

Vänsterpartiet har inte fått ingå i regeringen utan bara förhandla om statens budget med regeringen, vad har det inneburit?

– Med tiden framstår det som en alltmer avundsvärd sits för vänsterpartiet. Medan Miljöpartiet mals ner av smärtsamma kompromisser med Socialdemokraterna har Vänsterpartiet långsamt klättrat i opinionen. Partiet får igenom reformer men står ändå fri att kritisera både Miljöpartiet och Socialdemokraterna, inom vissa gränser i alla fall.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".