Studie: Syrgas vid hjärtinfarkt har ingen effekt

1:50 min

Stor svensk studie ifrågasätter rekommendationer vid hjärtinfarkt. Traditionell behandling med syrgas saknar effekt.

I mer än hundra år har patienter med hjärtinfarkt behandlats med syrgas för att lindra skadorna på hjärtmuskeln utan att man haft något vetenskapligt stöd för metoden. Nu visar svenska forskare i den största studien hittills att syrgasen saknar effekt och att behandlingsriktlinjer för infarktpatienterna behöver ändras. Robin Hofmann vid Södersjukhuset är en av läkarna bakom studien.

– Syrgas har inga positiva effekter i rutinbehandlingen och jag tror att rekommendationerna i världen kommer att förändras efter vår studie, säger han.

Det här är den hittills största undersökningen av nyttan med syrgas vid hjärtinfarkt och mer än 6 000 patienter på 35 svenska sjukhus har deltagit. Och den visar alltså - tvärtemot vad man hittills trott - att syrgasen är verkningslös.

Ett år efter infarkten är överlevnaden är lika för patienter som fått syrgas jämfört med dem som inte fått det. En förklaring är att det är svårt att få fram syre till de delar av hjärtat som på grund av en blodpropp inte har någon blodförsörjning, säger Robin Hofmann. Det är också så att de flesta patienter redan har ett väl syresatt blod och att mer syre inte skyddar hjärtmuskeln.

Att sätta en syrgasmask på en patient med misstänkt hjärtinfarkt har varit regel för vårdpersonalen. Men det finns inga vetenskapliga bevis för att det har effekt. Att syrgasbehandlingen inte har ifrågasatts förrän under de senaste åren kan bero på att det inte gjorts några större studier på området eftersom det inte finns något kommersiellt intresse. Men för patienterna kan de nya resultaten betyda mycket eftersom vårdpersonalen kan spara tid när en patient drabbas av infarkt.

– Att ge syrgas innebär flera praktiska moment och det ska skaffas fram utrustning, säger Robin Hofmann.

– Om man framöver inte behöver ge syrgas till den största majoriteten av hjärtinfarktpatienterna då vinner man ju tid för åtgärder som har större betydelse, eller till att transportera patienten direkt till sjukhuset där man kan öppna upp det tilltäppta kranskärlet vilket är för prognosen den viktigaste behandlingen idag.

Studien bygger på data från det svenska kvalitetsregistret Swedeheart. Den har presenterats vid den europeiska kardiologkongressen som pågår i Barcelona, och är publicerad i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

Fakta om hjärtinfarkt

En hjärtinfarkt orsakas av en blodpropp i kranskärlen som förser hjärtmuskeln med blod.

2015 drabbades 26 600 personer i Sverige av hjärtinfarkt. 6 640 personer dog. Varje timme drabbas tre personer an hjärtinfarkt.

Symptom:

  • Ihållande bröstsmärtor som strålar ut i armar, hals, nacke, käke mage eller rygg
  • Hjärtklappning
  • Illamående
  • Kallsvett och yrsel
  • Andnöd

Källa: Hjärtlungfonden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista