Högsta domstolen blockerar presidentens beslut att utvisa CICIG-chef

1:30 min

I Guatemala har president Jimmy Morales beslutat att tvinga chefen för den FN-stödda kommissionen CICIG att lämna landet omedelbart. Men Guatemalas högsta domstol beordrar nu i sin tur regeringen att inte utvisa chefen.

CICIG har till uppgift att utreda korruption i Guatemala och anklagar Morales för att ha tagit emot illegala kampanjbidrag under presidentvalkampanjen 2015. 

– För det guatemalanska folkets bästa har jag beslutat att CICIG:s chef Ivan Velasquez måste lämna landet omedelbart. Som president är det mitt ansvar att skydda Guatemalas institutioner och vår rättssäkerhet, sa Jimmy Morales i en film som släpptes på twitter i dag.

President Morales beslut att utvisa chefen för den FN-stödda kommissionen är mycket kontroversiellt och blockeras nu alltså av högsta domstolen. CICIG har ansvar för att bekämpa korruption i Guatemala och har den senaste tiden börjat utreda Morales, som anklagas för att ha tagit emot illegala kampanjbidrag i samband med presidentvalskampanjen 2015.

Strax före valet tvingades Guatemalas tidigare president Otto Perez Molina att avgå när CICIG anklagade även honom för korruption.

I flera dagar har människor demonstrerat utanför presidentpalatset, med krav på att presidenten nu lämnar sin post. Nya protester väntas i dag. Tvärtemot vad Morales hävdar menar många guatemalaner att CICIG stärkt Guatemalas rättssäkerhet och gjort landets institutioner mer självständiga, korruptionsutredningen mot presidenten genomför CICIG tillsammans med åklagarmyndigheten.

Sverige är en av CICIG:s viktigaste finansiärer, och ryktet går att president Jimmy Morales därför beslutat att inte godkänna Anders Kompass som ny svensk ambassadör i Guatemala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista