Emma Lennartsson med Stefan Löfven och Magdalena Andersson.
Arkivbild. Emma Lennartsson med Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Foto: Leif R Jansson / TT

Efter it-skandalen i Transportstyrelsen: Löfvens statssekreterare avgår

Lennartsson säger att hon borde ställt följdfrågor
1:33 min

Statsminister Stefans Löfvens (S) närmaste medarbetare, statssekreteraren Emma Lennartsson, avgår med omedelbar verkan efter ny information om IT-skandalen på Transportstyrelsen, skriver Dagens Nyheter.

– Jag har gjort ett misstag, säger hon till tidningen.

Tidigare har Lennartsson hävdat att hon fick information om det som hänt på Transportstyrelsen först i december 2016. Nu medger hon att hon deltagit i minst två möten där säkerhetspolisen övergripande har informerat om att det pågick en tillsyn mot Transportstyrelsen, men att hon inte förstått allvaret och inte heller minns att frågan tagits upp.

Ett av mötena hölls redan i februari 2016, minst tio månader innan den tidpunkt som Lennartsson tidigare angett.

– Men det här innebär att jag vid minst två tillfällen har haft tillfälle att ställa följdfrågor. Det har jag inte gjort. Det misstaget gör att jag känner att jag inte kan ha kvar det här jobbet, säger hon till DN.

Emma Lennartssons avskedsansökan hanterades på ett extrainsatt regeringssammanträde på söndagseftermiddagen. Hon får gå med omedelbart verkan utan avgångsvederlag.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar hennes avgång i ett mejl till TT:

"Emma Lennartsson är en ytterst kompetent statssekreterare men har i dag redogjort för att hon gjort ett misstag. Hon har dragit slutsatsen att lämna sin tjänst och jag har förståelse för det. Jag önskar henne all lycka framöver."

Den 17 augusti inledde riksdagens konstitutionsutskott (KU) sin granskning av IT-affären.

KU:s ordförande Andreas Norlén (M) kommenterar uppgifterna om att statsminister Stefan Löfvens närmaste medarbetare statssekreterare Emma Lennartsson nu har avgått så här:

– Jag vill inte på något sätt föregripa KU:s granskning som precis har inletts. De här uppgifterna visar väl än tydligare hur viktigt det är att KU nu gör en noggrann utredning och klarlägger hur regeringen har hanterat den här allvarliga säkerhetskrisen, säger han till TT.

På frågan om uppgifterna förändrar riktlinjerna för KU:s arbete säger Andreas Norlén:

– Nej, det bedömer jag inte, utan KU har inlett en bred granskning som tittar på hela regeringskansliets hantering av frågan.

Sedan tidigare har inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) tvingats lämna sina poster. Hotet om misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) hänger kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".