Få framsteg inför nya brexit-förhandlingar

1:49 min

I dag inleds den tredje förhandlingsrundan mellan EU och Storbritannien om brexit, men parterna står fortfarande långt ifrån varandra och inget stort genombrott väntas.

In i det sista var det osäkert om samtalen i dag skulle bli av eftersom det är helgdag i Storbritannien och den brittiske brexitministern David Davis övervägde att stanna hemma.

Davis lät samtidigt meddela att han kanske inte kommer att inte delta i den gemensamma pressträffen på torsdag när förhandlingarna avslutas utan istället reser direkt hem till London.

Det här har inte tagits väl emot i Bryssel där man ser det som ännu en bekräftelse på att Storbritannien inte tar förhandlingarna på allvar. För trots att man nu är inne på den tredje förhandlingsrundan så har man knappt gjort några framsteg alls.

I somras gjorde EU och Storbritannien upp om förhandlingsupplägget. Först ska skilsmässan klaras av och föst därefter ska man inleda förhandlingar om ett framtida handelsavtal.

Förhoppningen från båda sidor var att nå "tillräckliga framsteg" som det kallas redan till EU:s toppmöte i oktober och då kunna dra igång samtal om EU:s och Storbritanniens framtida relation. Men det ser nu mörkt ut. Storbritannien har de senaste tio dagarna presenterat en strid ström av förhandlingsdokument, men den brittiska regeringen tiger fortfarande i den fråga som är viktigast för EU: notan för brexit.

Enligt EU:s beräkningar kan notan landa på någonstans mellan 60 och 100 miljarder euro beroende på vad som ska räknas in, något som väckt ett ramaskri i Storbritannien. Men från brittisk sida kommer nu mer försonliga tongångar. I fredags sa den brittiske utrikesministern Boris Johnsson att Storbritannien är beredd att betala det man är skyldig.

– För vi är ett laglydigt folk som betalar våra räkningar sa Boris Johnsson.

Och kanske kan den brittiska utrikesministerns uttalande leda till att förhandlingarna nu tar ny fart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista