Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark
Foto: Bertil Ericson/TT

Moderaternas Hans Wallmark: Haveriet kryper närmre statsministern

"Statsministern måste börja besvara frågor och klargöra sin roll i det hela"
0:48 min

Under söndagen avgick statsminister Stefan Löfvens statssekreterare efter nya uppgifter kring it-skandalen på Transportstyrelsen. Moderaternas försvarspolitiska talesperson säger att haveriet nu kryper allt närmre statsministern.

– Det här haveriet har kommit till statsministerns omedelbara närhet. Sedan måste man också ställa sig frågan om det var ikväll som Emma Lennartsson kom på att hon fått information som hon inte begripit vad den innebar, säger Hans Wallmark.

Vad tycker du om att informationen funnits på statsministerns eget kansli?

– Det här gör att statsministern har skyldighet att besvara alla frågor som rests mot honom sedan media börjat rapportera. Vad visste man? När visste man? Vilka åtgärder har vidtagits?

Hur tycker du att statsministern ska hantera det här? 

– Börja besvara frågor och klargöra sin egen roll i det hela, säger Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark.

Stefan Löfvens statssekreterare säger till Dagens Nyheter att hon gjort ett misstag och att hon vid minst två tillfällen fått information om att Säkerhetspolisen bedrev tillsyn mot Transportstyrelsen, men att hon inte förstått allvaret eller ställt några frågor.

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att de nya uppgifterna som framkommit är allvarliga.

– Ja, det är allvarligt. Dels har statsministerns absolut närmaste medarbetare känt till säkerhetsskandalen under mycket längre tid än vad som tidigare har varit känt och hon har inte agerat. Det är det ena. Det andra är att detta innebär att statsministern lämnat oriktiga uppgifter om när statsrådsberedningen och statssekreteraren fick information om detta, och det är också allvarligt, säger Jan Björklund.

Förändrar det här något kring hotet om en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist?

– Informationen som kommit fram ikväll är allvarlig och betyder att granskningen i Konstitutionsutskottet måste intensifieras. Här kommer det fram en ny uppgift som är viktig och det går inte att utesluta att det kommer fram ytterligare uppgifter. Om detta påverkar bedömningen av försvarsministerns ansvar, det är för tidigt att bedöma, säger Liberalernas Jan Björklund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".