Översvämningarna i Texas kan sakna motstycke

0:43 min

De omfattande översvämningarna i den amerikanska delstaten fortsätter efter skyfallen som följde efter stormen Harvey. Enligt myndigheterna kan konsekvenserna komma att sakna motstycke.

– Detta kommer sannolikt bli ett historiskt skyfall. Om inte ett historiskt rekord. Guvernören Greg Abbott varnar kort och koncist för dagarna som kommer.

Några bilder från Texas: Mannen som inför tv-kamerorna kör in i vattenmassorna då bilen plötsligt lyfter och flyter iväg. Mannen tar sig med fötterna först ut genom bilrutan ner i det grå-gröna vattnet.

Översvämmade motorvägar där nu flottor av småbåtar söker människor i nöd. En dam på äldreboende sitter på sin rollator med vatten upp till midjan.

Det har fallit mellan 5 – 600 mm regn på 24 timmar och så här ser stormen ut i några siffror:

  • Värsta stormen i Texas sedan 1961.
  • Mer än 300 000 hushåll utan el. 
  • 250 motorvägar avstängda.
  • Ett 70-tal varningar om virvelstormar.
  • Minst 1 200 människor i Houston räddade från bilar fast i vatten och i översvämmade hus.

Så varför är det så stora problem just i staden Houston?

Staden är landets fjärde största och ligger nära 8-9 mil från kusten men knappt över havsnivån på plan mark. De utbyggda kanalerna genom staden och avloppssystemen räcker inte till.

Staden har dessutom växt snabbt och de omgivande våtmarkerna som skulle ha kunnat suga upp vatten är istället bebyggda.

Enligt prognoserna ska regnet fortsätta. Över delar av Houston-området kan det komma minst lika mycket regn som redan fallit. Det betyder upp till 130 centimeter regn på bara några dagar. Över områden som redan är mättade av vatten.

Följderna är oöverskådliga. I kuststäderna som drabbades hårdast av orkanvindarna på upp mot 50 sekundmeter har återuppbyggnadsarbetet visserligen börjat.

Risken är att det nästan omedelbart måste stoppas. Ovädret tros vända åter mot kusten och havet för att där samla ny kraft. Efter det fruktar man att stormen vänder in mot land igen med mer skyfall.

Enligt katastrofmyndigheten Fema handlar det inte om dagar, veckor eller månader utan år för att Texas ska kunna återhämta sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista