Näthandel
Foto: Claudio Bresciani / TT

Prognos: Inom åtta år kan vi shoppa online med rösten

Dagligvarukedjan Coop experimenterar med tekniken
0:54 min

Fem procent av handeln i Norden kan inom åtta år ske via teknik för röststyrd shopping. Bakom prognosen står analysföretaget Kairos Future.

Tekniken går alltså ut på att med hjälp av en interaktiv högtalare, exempelvis hemma eller i mobilen, kan säga vad man vill handla på nätet och på så sätt lägga en köporder.

Storföretag som Amazon och Google har varit tidigt ute med metoden, medan den amerikanska detaljhandelskedjan Walmart planerar lansera en större satsning på tjänsten i höst.

Och i Sverige är det då analysföretaget Kairos Future som i en rapport bedömer att runt fem procent av all handel i Norden, inom åtta år, kommer ske genom den här typen av röststyrd teknik. Enligt nyhetsbyrån TT något som bland andra dagligvarukedjan Coop experimenterar med.

Kritik mot tekniken har bland annat gällt att köpen lätt blir dyra då de bästa erbjudandena är svåra att hitta med hjälp av röststyrda så kallade shoppingassistenter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".