Nya uppgifter: Trump hade affärsintressen i Ryssland – under presidentkampanjen

1:31 min

I USA kommer nu uppgifter om att Donald Trump hade stora affärsintressen i Ryssland, samtidigt som han kampanjade för att bli USAs president. Planerna blev aldrig verklighet men handlade om ett Trump Tower i Moskva.

Donald Trump har upprepade gånger sagt att han inte har några som helst affärsintressen i Ryssland. Uttalandena har oftast kommit i samband med diskussioner om de utredningar som pågår om hans valkampanjs eventuella kontakter med Ryssland.

Nu visar uppgifter i tidningen Washington Post att Trumps fastighetsbolag hade planer på att bygga ett Trump Tower i Moskva.

Förhandlingar pågick under slutet av 2015 och början av 2016 samtidigt som Donald Trump kampanjade för att bli republikanernas kandidat i presidentvalet. Tidningen bygger sina uppgifter bland annat på mejl vars innehåll man tagit del av.

Enligt tidningen ska en ryskfödd fastighetsutvecklare varit drivande och han ska ha föreslagit att Trump skulle resa till Moskva för att på plats tala för projektet. Fastighetsutvecklaren ska också ha lovat att president Vladimir Putin skulle kunna förmås att uttala sig positivt om Donald Trump.

Projektet blev aldrig av. Men om uppgifterna stämmer visar det att Trumps bolag aktivt hade stora ekonomiska intressen i Ryssland samtidigt som han kampanjade för att bli president.

Under perioden som förhandlingar om projektet i Moskva pågick sa Donald Trump flera gånger att USA och Ryssland borde ha bättre relationer.

Även Putin uttalade sig om Trump och kallade honom en "färgstark" person.  Trump sa att han tog det som en komplimang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista