Mikael Oscarsson, KD
Mikael Oscarsson, KD. Foto: Anders Wiklund/TT

"Bedövande dysfunktionalitet i regeringskansliet"

Vill se alla kort på bordet
5:16 min

I den uppmärksammade skandalen kring Transportstyrelsens IT-haveri har inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson har tvingats avgå. Det hänger ett hot om misstroendeförklaring kvar mot försvarsminister Peter Hultqvist. Mikael Oscarsson (KD) sitter i försvarsutskottet och var den som KU-anmälde regeringen.

Har du känt till att statssekreteraren Emma Lennartsson fick information tidigare än vad som först sagts?
– Nej. Å det beklagliga i den här historien är att man inte lägger korten på bordet. Hon har fått information men inte ställt följdfrågor på säkerhetspolisens dragning. Det visar på dysfunktionalitet i regeringskansliet.

Om det är dysfunktionellt, vilken skugga faller då över statsministern Stefan Löfven?
– Dimman tätnar kring hela regeringen i allmänhet men också statsministern och hans högra hand.

Finns det anledning att rikta misstroende mot statsministern?
– Det är för tidigt att uttala sig om.

Att Emma Lennarsson begått misstag, hur påverkar det missförtroendevotumet som finns mot försvarsminister Peter Hultqvist?
– Min uppfattning är att inget har förändrats. Infrastrukturministern visste inte om saker på sitt eget departement. Hultqvist och Anders Ygeman visste, men lyfte inte informationen och det är beklagligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".