Kommer ta lång tid att återhämta sig efter Harvey

2:18 min

Morgonen gryr som bäst i den stormdrabbade amerikanska delstaten Texas men regnet har inte vilat under natten. Hittills har fem personer rapporterats döda, och väderleksprognosen är inte nådig.

Regnet vräker ner och vattnet forsar fram. Så kommer det att fortsätta ännu i flera dagar. Vattnet steg på bara några timmar och många blev tagna på sängen. Bilder på människor med vatten upp till midjan och helikoptrar som plockar upp nödställda kablas ut över världen.

Trots att orkanen Harvey nu har försvagats så blir området som drabbas av regnen större. Den mängd regn som vanligtvis faller under ett år väntas nu under en vecka.

Samtidigt som räddningspersonalen fått mycket beröm för sin effektivitet har de inte kapacitet att hjälpa alla. Människor har uppmanats att ringa nödnumret bara om de är i livsfara. Många tvingas ta hand om sig själva. Räddningstjänsten ber alla som har en båt eller bilar som klarar högt vatten att hjälpa sina medmänniskor.

Terrance Williams i Houston är arg. Han säger till kinesiska CCTV att det varit för tyst från politiker och myndigheter.

"Vi har inte hört ett enda ord från någon tjänsteman. Men vi är här borgmästare och kommunpolitiker, vem som helst som är viktig, vi letar efter er", säger han.

I morgon kommer åtminstone någon viktig – nämligen president Donald Trump. Han återvände till Vita huset i går med sin familj och vinkade iklädd keps.

Med motorvägar och flygplatser stängda är det så gott som omöjligt att ta sig bort från översvämningsområdet. Borgmästaren i Houston Sylvester Turner försvarade på en presskonferens sitt beslut att inte evakuera staden med att det inte är rimligt att skicka ut 2,3 miljoner människor på gatorna.

I tidigare evakueringar har det dött människor i värmeslag och bilolyckor redan före stormen ens har slagit till.

"Jag vill tacka alla som lyssnade och inte gav sig ut på gatorna", säger han. Det drabbade området är ett av USA:s viktigaste oljeproducenter, och nu har olje- och gasföretagen stängt ner en fjärdedel av in verksamhet. Det kan komma att ta år för Texas att återhämta sig från katastrofen, som betecknas som en av de värsta någonsin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista