sjukhussrum
Foto: Hasse Holmberg / TT

Sjuksköterska misstänks för 90 mord i Tyskland

Dömdes redan 2006 för flera försök till mord
1:15 min

En livstidsdömd sjuksköterska i Tyskland misstänks för att ha dödat minst 90 personer. Mannen är sedan tidigare dömd för flera mord på sjukhusen där han jobbat. Den fortsatta utredningen kopplar honom nu till ytterligare ett stort antal fall i vad som betecknas som den största mordserien under efterkrigstiden.

Den nu 40-årige mannen dömdes redan 2006 för flera försök till mord på två sjukhus i nordvästra Tyskland. Han injicerade hjärtmedicin som stängde av hjärt- och kärlsystem. Därefter försökte han återuppliva patienterna för att framställa sig själv som deras räddare.

2015 dömdes han för mord på minst sex personer. Därefter har polisens särskilda utredningsgrupp fortsatt efterforskningarna och efter att mer än hundra lik har grävts upp och analyserats säger sig polisen nu ha bevis för att mannen ligger bakom ytterligare minst 84 mord. Mörkertalet kan vara betydligt större eftersom de omkomna som har kremerats inte går att undersöka.

Fallet har skakat om rejält sedan det blev känt för tolv år sedan. Utöver den ofattbara mängden mord, har allvarliga missförhållanden på de berörda sjukhusen avslöjats där tidiga misstankar om mannens brott viftades bort av de ansvariga.

Också rättsprocessen har kantats av slarv och nonchalans som bidrog till att sjuksköterskan under en längre tid ostört kunde fortsätta sitt arbete trots de allvarliga anklagelserna.

Mannen kommer nu att ställas till svars för de 84 misstänkta mord som tillkommit men det förändrar inte domen som redan lyder livstid utan tidsbestämning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".