President Emmanuel Macron.
President Emmanuel Macron. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP/TT.

Har varit aktiv i migrationsfrågan under sommaren

"Syftet är att minska antalet flyktingar och migranter som söker sig över Medelhavet"
3:08 min

Frankrikes president Emanuelle Macron har i dag bjudit in till minitoppmöte om migration i Paris i ett försök att ta på sig ledartröjan inom EU.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och premiärministrarna i Italien och Spanien är inbjudna tillsammans med ledarna för tre afrikanska stater – Libyen, Thad och Niger.

Vad är syftet med toppmötet?

– Syftet är att minska antalet flyktingar och migranter som söker sig över Medelhavet till Europa. Frankrike vill ta på sig ledartröjan inom EU även i den här frågan, säger Ekots Susanne Palme.

Under sommaren har president Macron varit väldigt aktiv, han reste till exempel till Libyen för att mäkla fred mellan rivaliserande fraktioner där, utan att först konsultera övriga EU, vilket inte togs särskilt väl emot.

– Han gjorde också ett utspel där han sa att EU bör inrätta hotspots, flyktingläger i Libyen, där man gör en första asylprövning och sållar ut dem som behöver skydd medan övriga skickas tillbaka till sina hemländer. Det här fick han sen backa ifrån, eftersom säkerhetsläget i Libyen gör en sådan lösning omöjlig, men diskussionen väntas fortsätta idag.

Presidenterna i Libyen, Thad och Niger har bjudits in till toppmötet – varför just de länderna?

– Thad och Niger är ju grannländer till Libyen och förhoppningen är att kunna stoppa migranterna redan där innan de når Libyen. EU har redan ett samarbete med de här länderna, och har anslagit ganska mycket pengar. 

EU:s utrikeschef Federica Mogherini är också inbjuden idag – och för henne blir det viktigaste att försöka hålla det här samarbetet kvar inom EU:s ram– för det vi har sett de senaste månaderna är att Italien och Frankrike solospelar – tar egna initiativ – utan att övriga EU alls är inblandat.

De allra flesta migranterna kommer ju till Italien – men nu kommer allt färre dit?

– Ja, flyktingströmmarna till Italien har halverats under sommaren. Den libyska kustbevakningen har med italiensk hjälp utökad sin sjöräddningszon och alltfler migrantbåtar stoppas och tvingas tillbaka till Libyen. Italien ska också ha fått tillstånd att ta in egna fartyg på libyskt vatten, vilket ju EU inte fått göra.

– Italien har också skärpt kontrollen av de internationella frivilligorganisationernas räddningsinsatser vilket lett till att flera organisationer, till exempel Läkare utan gränser valt att stoppa sin verksamhet utanför Libyen. Så fokus ligger nu ligger på att stoppa migranter så tidigt som möjligt – helst innan de når internationellt vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".