Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, Liberalernas Jan Björklund och Centerpartiets partiledare Annie Lööf
TT
Transportstyrelsen.

Alliansen kritisk till regeringens hantering av it-skandalen

Björklund: Uppgiften från statsministern var inte korrekt
1:52 min

Statsministerns egen statssekreterare avgår nu efter att hon erkänt att hon fått information avsevärt tidigare än vad som förut sagts, om att Säpo drev en utredning mot Transportstyrelsens generaldirektör i den så kallade IT-skandalen.  Allianspartierna är mycket kritiska, och uppgifterna är allvarliga säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

– Det här visar att informationshaveriet som media uppdagade under sommaren nu förvärras ytterligare.  I stort sätt varje vecka har det framkommit nya uppgifter i den här säkerhetsskandalen, och det är anmärkningsvärt, säger centerledaren Annie Lööf.

Det var i går kväll som regeringen meddelade i en intervju med Dagens nyheter att statsministerns egen statssekreterare Emma Lennartsson avgår med omedelbar verkan. Tidigare har hon hävdat att hon informerats om det som hänt på Transportstyrelsen, först i december 2016.

Nu medger hon att hon deltagit i minst två möten, det ena 10 månader tidigare, där säkerhetspolisen övergripande informerade om att det pågick en tillsyn mot Transportstyrelsen, men att hon inte förstått allvaret och inte heller minns att frågan tagits upp.

Ekot har sökt både statsministern och Emma Lennartsson, men utan framgång.

Liberalernas Jan Björklund, hävdar att det som nu kommer fram innebär att statsministern har lämnat oriktiga uppgifter.

– Statsministern ha vid sin presskonferens i juli sagt att hon fick den här informationen först i december 2016, och nu visar det sig att den uppgiften som statsministern då lämnade inte var inte korrekt.

Två ministrar har fått lämna regeringen efter it-skandalen och fortfarande hänger hotet kvar över försvarsminister Peter Hultqvist som ju allianspartierna vill fälla om inte nya omständigheter "skulle ge skäl till förändrad bedömning.".

Enligt Allianspartierna har inget förändrats i grunden, när det gäller misstroendet mot försvarsminister Peter Hultqvist.  Nu måste den nya informationen värderas är deras linje. Ingen vill redan idag rikta ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor:

– Det här pekar än mer på vikten av att vi får en ordentlig KU-granskning där vi får alla korten på borden. Det är uppenbart att regeringen har svårt att få sin historia rätt från början.

Ni vill ha mer information i KU:s granskning. Varför väntar ni då inte med en misstroendeförklaring mot Peter Hultkvist tills ni har all information på bordet?

– Därför att jag menar att infrastrukturministern, inrikes och försvarsministern bristande hantering, i den här frågan, har de själva erkänt och gått ut med. Och därmed uppfyllt kriterierna i ett misstroendevotum, Nu är de en övriga regeringens hantering som cvi i första hand tittar på i regeringen, säger KD:s partiledare Ebba Busch Thor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".