Jeremy Corbyn och Theresa May

Oppositionspartiet Labour har gjort en U-sväng

Kan fördjupa splittringar som redan finns inom regeringspartiet
1:47 min

Vill stanna kvar i EU:s gemensamma marknad under en övergångsperiod på flera år. Det här kan leda till att sprickan i regeringspartiet Tories blir allt djupare eftersom flera inom det konservativa partiet redan är på den linjen, då de vill se en längre och mjukare övergångsperiod. Tvärtemot vad premiärministern May jobbar för.

Labour har tidigare varit otydliga med hur det vill att brexit ska se ut. Men nu har oppositionspartiet meddelat att de vill stanna inom tullunionen och den gemensamma marknaden under en tillfällig övergångsperiod, efter att Storbritannien lämnat EU.

Den här nya inriktningen innebär även att Storbritannien skulle fortsätta vara en del av den fria rörligheten inom EU, invandringen från andra EU länder skulle alltså inte heller stoppas under denna övergångsperiod.

Enligt Labour så skulle detta förhindra att Storbritannien hamnar i ekonomisk kris efter skilsmässan med EU. All handel med varor och tjänster skulle på så sätt kunna flyta på som de idag gör tills nya avtal har slutits.

Labours besked kan fördjupa de splittringar som redan finns inom regeringspartiet Tories som brottas med att hitta en enad linje kring utträdet ur EU. Eftersom regeringspartiet inte har en egen majoritet så finns det utrymme för påtryckningar från oppositionspartierna i den här frågan.

Om Labour får stöd från andra partier i opposition, och om parlamentsledamöter från den sittande regeringen väljer att vara rebeller, och stödja Labours linje så kan Theresa May få det svårt att genomföra sin hårda Brexit.

Theresa May och hennes brexitministrar vill ju lämna både tullunionen och den gemensamma marknaden så fort som det går, för att på så sätt inte fortsätta lyda under den fria rörligheten som EU samarbetet innebär.

Labours förtydligande välkomnas av de som är positivt inställda till EU-samarbetet men samtidig finns signaler som visar att detta kan leda till klyftor inom Labour eftersom många Labourväljare vill att invandringen från andra EU-länder stramas åt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".