Protester.
Exiltibetaner visar sitt stöd för Indien. Foto: Tsering Topgyal/AP/TT.

Indien och Kina drar tillbaka trupper från omstritt område

Allvarligaste spänningarna på decennier
1:22 min

Indien och Kina har kommit överens om att bilateralt minska respektive lands truppnärvaro i ett omstritt gränsområde i Himalaya. Överenskommelsen ser ut att vara avslutet på flera månader av höjda spänningar mellan de båda asiatiska stormakterna.

Tillbakadragningen av trupper från det omstridda området Doklam i Himalaya har fått många att dra en lättnadens suck. Indien och Kina har länge haft en komplicerad relation till varandra, men kraftmätningen i Doklam, som inleddes den 16 juni i år, bedöms ha varit den allvarligaste på flera decennier.

Indien gör inte självt anspråk på Doklam, men det gör det lilla bergslandet Bhutan. Indien är nära allierat med Bhutan, och betraktar landet som en slags buffertzon mot Kina.

Kina kallar området för Donglang, och ser det som en del av Kina. Konflikten blossade upp i juni när kinesiska soldater började bygga en järnväg genom området. Indien skickade då in militär trupp för att stoppa byggandet, vilket ledde till att Kina anklagade Indien för att kränka Kinas territorium.

Området är strategiskt viktigt då det ligger nära den smala indiska landremsa som förbinder Indiens östra delar med resten av landet. En stark kinesisk militär närvaro där är följaktligen inget Indien vill se.

I över två månader har alltså kinesiska och indiska trupper stått och stirrat ned varandra i det otillgängliga bergsområdet. Men nu har alltså en lösning nåtts. De indiska trupperna skall dras tillbaka, och det verkar tillika som att den kinesiska järnvägen inte kommer att bli byggd.

Överenskommelsen kommer inför ett toppmöte som ska hållas i helgen, då stats- och regeringscheferna för BRICS-länderna ska träffas. BRICS-gruppen består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".