En anmälan kan handla om att en vara innehåller ett förbjudet ämne, till exempel smycken.
En anmälan kan handla om att en vara innehåller ett förbjudet ämne, till exempel smycken. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.

Få anmälningar leder till åtal och böter vid misstänka miljöbrott

Kemikalieinspektionen vill kunna besluta om miljösanktionsavgifter
1:37 min

Bara 13 procent av alla anmälningar som Kemikalieinspektionen gjort om misstänkta miljöbrott leder till åtal och böter. Det visar en ny rapport från myndigheten.

– Det blir lite urholkning av straffen kan man säga. Det blir lite signalen till företagen att man inte har gjort fel fast man kanske egentligen har det, säger Karin Rumar, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Mellan åren 2012 till 2016 gjorde Kemikalieinspektionen 664 anmälningar efter tillsyner hos mestadels tillverkare och importörer av olika varor. En anmälan kan exempelvis handla om att ett företag sålt förbjudna bekämpningsmedel eller en vara som innehåller ett förbjudet ämne.

– Att man har sålt smycken som innehåller bly eller kadmium, eller leksaker som innehåller ett förbjudet ämne, till exempel.

Men bara 13 procent av anmälningarna ledde till böter, resten lades ner visar en ny rapport från kemikalieinspektionen. En anledning kan vara att det är svårt att bevisa att brott begåtts.

– I straffsanktionerad bestämmelse så gäller det för åklagarna att besluta om det är uppsåtligt eller gjort av oaktsamhet och det är nog det många av fallen fastnar på, säger Karin Rumar.

Kemikalieinspektionen har nu lämnat in en skrivelse till regeringen med förslag om att Kemikalieinspektionen själv som myndighet ska kunna besluta om miljösanktionsavgifter, istället för att det ska gå via åklagare.

– Det har vi till viss del idag men vi vill att det ska bli mer av det för där behöver man inte ta hänsyn till uppsåt och oaktsamhet till exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".