Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
1 av 2
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Ari Luostarinen/TT
Statsminister Stefan Löfven.
2 av 2
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Jimmie Åkesson (SD) kräver statsminister Stefan Löfvens avgång

"Jag tror inte på det han säger"
1:22 min

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kräver Stefan Löfvens avgång, efter senaste uppgifterna i den så kallade it-skandalen.

Igår kväll kom uppgifter om att Löfvens egen statssekreterare Emma Lennartsson fått information i frågan redan i februari 2016, det vill säga 10 månader tidigare än vad som tidigare uppgetts.

– Ja, jag tror inte på något som kommer från regeringskansliet i den här frågan längre, säger Jimmie Åkesson.

– För mig är det helt uteslutet att statsministerns närmaste medarbetare har haft den här informationen utan att informera statsministern. Jag tror inte på det. Jag ser det här som en manöver för att rädda kvar Stefan Löfven.

Vilken skugga faller då på Stefan Löfven enligt dig?
– Jag tror inte på det han säger. Jag tror att han fick information om det här långt tidigare innan han har sagt, och jag tycker att det är dags att Stefan Löfven avgår.

Tidigare har Sverigedemokraterna sagt att Stefan Löfven måste avskeda tre av sina ministrar. Om det inte det sker innan riksdagen öppnar, har beskedet varit att man tänker rikta en misstroendeförklaring även mot statsministern.

Två av regeringens ministrar , infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman har nu lämnat regeringen. Men Stefan Löfven har hittills valt att behålla försvarsminister Peter Hultqvist, samtidigt som alliansen och SD sagt att man kommer att rikta misstroende mot honom. Men nu är tålamodet alltså slut för Sverigedemokraterna. Det spelar ingen roll längre om Stefan Löfven avskedar Peter Hultqvist eller inte. Enligt Jimmie Åkesson måste nu statsministern avgå oavsett.

Hur kommer ni att agera nu?
– Vi sitter i partiledningsmötet just nu. Riksdagen öppnar om bara ett par veckor, och vi kommer att resa den här frågan så fort som möjligt i riksdagen på något sätt.

Mer om It-skandalen på Transportstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".