Kvinna håller i visningslapp, bostäder
Siffrorna visar att glappet mellan utgångspris och slutpris ökar, störst är glappet i Stockholmsregionen. Foto: Henrik Montgomery / TT, Anders Wiklund / TT

Budgivning allt större del av bostadspriset

Glappet mellan utgångspris och slutpris fortsätter att öka
2:04 min

Lockpriser är en fråga som diskuterats länge, när mäklarna går ut med ett lågt utgångspris för att få fart på budgivningen. Skillnaden mellan utgångspris och slutpris fortsätter att öka och har i genomsnitt ökat mer än två och en halv gånger sedan januari 2013, visar ny statistik Ekot tagit del av.

Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet säger att branschen tar problemet med lockpriser på allvar.

– Vi tycker inte att en konsument som kommer till en visning och känner sig vilseledd på grund av att de har en föreställning av vad slutpriset kan landa och det sedan inte stämmer. Det tycker inte vi är en bra utveckling givetvis.

Statistiken från bostadssajten Bojakt bygger på 300 000 försäljningar i landet mellan januari 2013 och och fram till nu i augusti och anger glappet mellan utgångspris - det som står i annonsen - och det köparen i slutänden fick betala.

Siffrorna visar att glappet mellan utgångspris och slutpris ökar, störst är glappet i Stockholmsregionen. En lägenhetsköpare betalade här i genomsnitt 135 000 kronor över startpriset 2013 - i år har budgivningen fått upp priset med i genomsnitt 522 000. Fyra gånger så mycket som 2013.

I hela landet har glappet mellan utgångspris och slutpris ökat två och en halv gånger sedan 2013 - och försäljningen av villor steg mest i budgivningen.

Mäklarbranschens har bemött kritiken med att lanserat ett så kallat statistiskt jämförelsevärde, där spekulanter ska få relevant information om värdet på likvärdiga bostäder i området.

– Ett sådant här projekt kommer säkert att leda till att det här glappet minskar. Men om man som konsument går till visningen och vet vad man kan förvänta sig i slutänden, så spelar egentligen inte var man väljer att starta budgivningen någon större roll, säger Carolina Stegman.

Men frågan är hur många spekulanter som känner till eller använder statistiskt jämförelsevärde. Carolina Stegman tror i alla fall att det på sikt kommer spela en viktig roll.

– Jag tror att det används i för liten utsträckning i dag för att gemene konsument ska veta om det. Men det är en fråga som vi driver ganska hårt och som vi hoppas att konsumenterna inom kort kommer att ha mer information kring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".