1 av 4
Oväder i Houston, översvämmad gata
2 av 4
Trots varningar beger sig folk ut i sina bilar. Foto: ERICH SCHLEGEL
Oväder houston.
3 av 4
Maxi-nivån är ännu inte nådd. Foto: Charlie Riedel
Oväder Houston
4 av 4
Beslutet att inte evakuera miljonstaden Houston har kritiserats. Foto: LM Otero

Efter översvämningarna i Texas – maxnivån ännu inte nådd

"Gode gud, hjälp mig"
1:19 min

I Texas och i området kring miljonstaden Houston hart regnovädret mildrats något. Men översvämningarna fortsätter och kommer inte nå maxnivå förrän senare i veckan.  I Houston i Texas har omkring 2 000 människor räddats från dom översvämningar som stormen Harvey lämnat efter sig

Larmcentraler har tagit emot tusentals nödsamtal - och enligt Houston-polisen är minst 185 människor fortfarande nödställda, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Trots varningar beger sig folk ut i sina bilar och fastnar i vattenmassorna.

– Gode gud hjälp mig, var en mans svar på vad han tänkte när hans bil fastnade i vattenmassorna.

Hur han räddas upp i en båt visades i TV-kanalen CNBC.

Regnet har för tillfället mattats av, i alla fall över Houston-området. Det har fallit cirka 120 mm i timmen som mest. I områden nära Houston har det fallit sammanlagt 750 mm. Och det väntas mer.

Översvämningarna fortsätter och kommer nå sitt maximun först framåt torsdag. Därefter kommer vattnet börja sjunka undan, men mycket långsamt.

Enligt den nationella vädertjänsten har ovädret nu förskjutits mot kusten där det kommer hämta mer kraft för att sedan dra sig österut bort från Houston men med fortsatta skyfall.

Omkring 30 000 människor kommer behöva akut skydd efter att deras hem svämmats över eller helt förstörts av stormen Harvey.

450 000 människor kommer behöva ytterligare hjälp och stöd.

Samtidigt som katastrofen fortfarande pågår och växer ifrågasätts beslutet att inte evakuera miljonstaden Houston. Borgmästaren säger att det skulle ha skapat ännu mer kaos. Risken är att människor skulle ha lämnats i bilar på översvämmade motorvägar och utsatta för hårda vindar.

Chefen för katastrofmyndigheten FEMA Brock Long säger att det varit omöjligt att exakt förutspå vilka områden av Houston som skulle drabbas värst.

– Houston är stor stad med två tre miljoner invånare. Det är en mycket komplicerad situation, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".