Macron och Merkel
Macron och Merkel. Foto: LUDOVIC MARIN/TT

Samarbete i fokus under toppmöte om migration

Emmanuel Macron: Vi måste agera tillsammans för att vara effektiva
1:57 min

I Paris hölls idag ett toppmöte med europeiska och afrikanska ledare om hur man ska minska migrationsströmmarna över Medelhavet till Europa.

Ikväll höll deltagarna en gemensam presskonferens.

Frankrikes president Emmanuel Macron framhöll vikten av samarbete mellan de berörda länderna:

– Vi måste agera tillsammans för att vara effektiva sa den franske presidenten Macron. Det gäller ursprungsländerna såväl som Europa och de så kallade transitländerna, och inte minst Libyen, tillade han.

Deltog i mötet gjorde även den tyska förbundskanslern Angela Merkel, Spaniens och Italiens premiärministrar, presidenterna från Tchad och Niger. Libyens premiärminister och EU-kommissionens Federica Mogherini.

– För att afrikanska migranter ska stanna i sina ursprungsländer så behöver länderna hjälp att utvecklas, sa Tchads president Idriss Deby Itno och medgav att det är lösningar på flera plan som måste till.

Premiärministern i den FN-stödda libyska regeringen, Fayez Serraj sa att Libyen är ett offer efter landets långvariga konflikter. Han bekräftade landets vilja att bekämpa migrationen och flyktingsmugglingen genom förstärkt gränsbevakning i södra Libyen och ökad kustbevakning i Medelhavet.

EU-kommissionens vice ordförande Federica Mogherini lovade ekonomisk hjälp från EU och betonade att de första resultaten av – bland annat – en skärpt kustbevakning i Libyen har lett till att antalet migranter för första gången på länge minskat drastiskt under juli och augusti.

Men de europeiska ledarna betonade också betydelsen av samarbete med internationella flyktingorganisationer som UNHCR och IOM - för att asylsökande ska få ett mer humanitärt mottagande i Libyen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".