Sjukhus i Storbritannien.
Det största fackförbundet för vårdpersonal i Storbritannien säger att läget är akut. Arkivbild. Foto: Kirsty Wigglesworth/TT.

Personalbrist och underskott ger vårdkris i Storbritannien

Överfulla sjukhussalar och patienter som undersöks i korridorerna är vardag
1:40 min

Enligt den brittiska sjukvården NHS så väntade över fyra miljoner patienter på att få en tid för operation under juni månad och på många håll brottas sjukvården med underskott och personalbrist.

Operationsköerna har inte varit så här långa på tio år och brittiska sjukvårdsexperter anser att dessa siffror bör leda till att finansieringen av sjukvården ses över. Utöver de fyra miljoner patienter som står i kö för att opereras så möter inte akutavdelningarna målet med högst fyra timmars väntan.

Bilder på överfulla sjukhussalar och patienter som undersöks i korridorerna är vardag här i Storbritannien.

De senaste undersökningarna visar att vården har över 86 000 lediga heltidstjänster.

– Sjukvården är vid bristningsgränsen. Det är tack vare sjukvårdspersonal som jobbar över hundratalstimmar som sjukvården klarar sig, säger Josie Irwin, chef för rekryteringsfrågor på det största fackförbundet för vårdpersonal, Royal College of Nursing, till Sky News.

Enligt premiärminister Theresa May så är satsningarna på sjukvården rekordhöga och åtta miljarder extra kommer att tillföras under de närmaste åren.

– Det räcker inte bara att skjuta till mer pengar till vården, men om det inte finns läkare och sjuksköterskor att anställa för pengarna som kommer inte vården förbättras. Det måste finnas strategier för att förbättra sjukvården och samtidigt dra ner på kostsam hyrpersonal, säger hälsominister Jeremy Hunt till BBC.

Men fackförbundet Royal College of Nursing menar att läget är akut. Roten till problemen inom den brittiska sjukvården är enligt fackförbundet för lite pengar och för låga löner till sjukvårdspersonalen.

– Det kommer att komma till en punkt när det inte längre är hållbart, och vi menar att det är väldigt nära den punkten nu, säger Josie Irwin på Royal College of Nursing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".