Protester i Guatemala
Foto: ORLANDO ESTRADA

Demonstrationerna fortsätter mot Guatemalas president

Presidenten vill utvisa korruptionsutredare
1:35 min

I söndags tog president Jimmy Morales beslut om att utvisa chefen för en FN-ledd kommission som utreder honom för korruption - men stödet för kommissionen bland vanliga guatemalaner är starkt.

 "Iván ska ingenstans, Iván ska stanna" sjunger guatemalaner som samlats utanför presidentpalatset i Guatemala City.

Iván - det är Iván Velásquez, chef för den FN-stödda kommissionen CICIG, som utreder korruptionsbrott i Guatemala. Under hans ledning har CICIG de senaste åren ställt flera makthavare inom landets politiska och ekonomiska elit inför rätta, däribland den tidigare presidenten Otto Perez Molina som i dag sitter i fängelse.

För några veckor sedan meddelade CICIG att man misstänker även den sittande presidenten Jimmy Morales för korruption. Morales reste då till FN i New York för att kräva att CICIG:s chef byts ut, men fick inget gehör för sina påtryckningar.

Därför tog presidenten i söndags beslut om att utvisa Iván Velásquez, eftersom han enligt Morales utgör ett hot mot rättssäkerheten i landet. Men många guatemalaner hävdar tvärtom att CICIG stärkt Guatemalas institutioner och kräver nu att presidenten avgår.

Guatemalas grundlagsdomstol har tills vidare hindrat utvisningen av Velasquez, och utreder om presidentens åtalsimmunitet bör hävas. Flera viktiga biståndsländer, däribland Sverige, har beklagat Morales beslut att utvisa CICIG:s chef.

Samtidigt har flera av Morales egna ministrar lämnat regeringen i protest mot hans tilltag. Presidenten framstår som alltmer ensam och isolerad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".