Trump besöker Texas där vattennivåerna fortsätter stiga

8:45 min

Mer regn väntas i stormen Harveys spår och amerikanska myndigheter beräknar att minst 450000 människor behöver hjälp. President Donald Trump har utfärdat katastrofläge i både Texas och Louisiana och besöker i dagarna de drabbade.

Amerikanska myndigheter räknar med minst lika mycket regn till de kommande dagarna och vattenmassorna fortsätter att stiga, rapporterar Patrik Holmström, Ekots utsända på plats i Austin, Texas. 

– Man vet inte riktigt vilken väg stormen kommer att få eller vilka effekter det kommer att få men det finns ingenting som tyder på att lugna ner sig den närmsta tiden.

Svenska Thelma Green, som bor i Huston, Texas, har varit fast i sitt hus sedan i fredags. Än så länge har vattenmassorna inte kommit in i huset, säger hon, men om vattnet fortsätter stiga finns risken att även deras hus fylls med vatten.

–I dag började vi lägga upp saker på vinden och försöker lägga saker högt. Vi har lagt soffan på tegelstenar så om vattnet kommer in så förstör inte det soffan, säger Themla Green till P1-morgon.

Det kommer nu rapporter om folk som försöker skjuta på räddningsbåtar för att få hjälp men de flesta rapporterna handlar ändå om hur folk hjälper varandra, säger Patrik Holmström. 

Frivilliga med egna båtar har anslutit sig till räddningsinsatsen och många ställer upp med bostad och skydd åt de drabbade. 

– Folk är så klart desperata, dom har suttit instängda i husen ganska länge nu och vattnet stiger. Men det verkar ändå som att det går ganska smidigt med evakueringarna.

President Donald Trump besöker de drabbade områdena under tisdagen men besöket har redan fått kritik för att det tar viktiga resurser från räddningsarbetet. 

– Han kommer hit och vill visa att han har läget under kontroll. 

För tidigare presidenter har just naturkatastrofer och hur de hanteras definierat en hel president period. George Bush fick mycket kritik för hur han hanterade stormen Katrina medan Barack Obama fick beröm för hur han hanterade situationen efter stormen Sandy, säger Patrik Holmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista