Tiggeri, tigga
1 av 2
Arkivbild från 2013. Foto: Stian Lysberg Solum
Vellinge
2 av 2
Carina Wutzler, kommunalråd i Vellinge. Foto: Odd Clausen.

Vellinge kommun kan bli först i Sverige att förbjuda tiggeri

”De ställer inte till något problem men jag tycker det är synd”
2:03 min

Vellinge kommun i Skåne siktar på att bli först i Sverige med att införa ett lokalt förbud mot tiggeri. Förslaget ska upp till behandling i Vellinges kommunstyrelse i dag och målet är att det ska gälla från och med 2018.

Moderaten Carina Wutzler är kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Vellinge och säger så här om stödet för förslaget i kommunen:

– Rent politiskt tror jag inte att alla partier kommer att rösta för, men jag tror att det är en stor majoritet bland invånarna som tycker det här är positivt, så känns det på den responsen jag har fått.

2011 försökte Sala kommun förbjuda tiggeri men det beslutet upphävdes av länsstyrelsen i Västmanland. Carina Wutzler hoppas att Vellinge ska lyckas bättre, bland annat därför att man utformat förbudet annorlunda.

– Vi har rätt stora chanser att få igenom det här. Sala införde ju ett allmänt, generellt tiggeriförbud. Här gör vi det, kopplat till olika platser där vi sett att det här är ett problem.

Och exakt var kommer det att vara förbjudet?

– I de centrala delarna, där kommunen har rådighet över marken. Det är viktigt att säga att vi inte kan utföra förbud på privat mark. Så det blir Vellinge centrum, delar av Höllviken centrum, Skanör centrum och Skanör hamn.

Och hur ska den som tigger veta var det är tillåtet?

– Ja, det står då i ordningsstadgan och det kan näringsidkaren eller någon annan säga till dem, och om man inte flyttar på sig så kan man ju kalla på polis, säger Carina Wutzler.

På Vellinges gator är åsikterna delade, en del vill ha tiggeriförbud, andra inte

– Det vore det bästa som kunde hända här i kommunen. Jag blir irriterad varje gång jag kommer hit och de sitter och tigger, säger en man som vill vara anonym.

– De ställer inte till något problem men jag tycker det är synd att se, säger Anna Blomgren.

– Men som de här romerna har det i Rumänien, så har de ingen annan chans, säger Kjell Ahlberg.

Eftersom Moderaterna har egen majoritet i Vellinge och förslaget även stöds av det näst största partiet Liberalerna är det ingen tvekan om att det blir ett tiggeriförbud.

Carina Wutzler säger att andra kommuner nu väntar med spänning på om Vellinge lyckas införa sitt tiggeriförbud eller ej.

– Det är flera som redan har hört av sig och vill veta mer om hur vi har tänkt och hur vi ska formulera oss. Så jag tror absolut att fler kommer att följa efter.

– Det här är ju inte ett svenskt ansvar eller ett kommunalt ansvar, att ta hand om andra EU-medborgare som tillfälligt kommer hit, säger Wutzler. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".