Nordkorea sköt robot över Japan

"Mycket allvarligt hot mot Japan"
2:40 min

Nordkorea sköt tidigare idag en ballistisk robot över Japan. Roboten slog därefter ned i havet utan att orsaka någon skada, men har lett till omfattande upprördhet och oro i Japan och runt om i världen.

Varningssirener ljöd, och befolkningen uppmanades att ta betäckning i skyddsrum i norra Japan när landets luftvärnssystem upptäckte roboten. Inga försök gjordes dock att skjuta ned den, bedömt på grund av att det snabbt stod klart för luftvärnet att roboten skulle passera landet. Roboten slog till slut ned i Stilla Havet, drygt hundra mil öster om Japan.

Detta var tredje gången som Nordkorea sköt en robot över japansk mark. Första gången var 1998, andra 2009. Men läget är allvarligare idag, eftersom Nordkorea nu bedöms ha kapacitet att tillverka ett mindre antal kärnvapensstridsspetsar tillräckligt små för att kunna få plats i en robot.

Japans premiärminister Shinzo Abe har idag fördömt robottestet, och kallade det för ett mycket allvarligt hot mot Japan.

Shinzo Abe har under dagen även haft ett telefonsamtal med USA:s president Donald Trump. De båda ledarna kom överens om att kalla till ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd. Mötet skall hållas senare idag. President Trump har även idag sagt att USA till ett hundra procent stöttar Japan.

Även Sydkorea har reagerat kraftigt och genomförde som svar på robottestet en flygvapenövning som enligt landets försvarsdepartement syftar till att säkerställa att Sydkorea har kapacitet att med bomber slå ut Nordkoreas ledarskap.   

Nordkoreas enda allierade, Kina, har under dagen manat till lugn. Landet sa att konflikten nu nått ett avgörande läge, och att sanktioner mot, och press på, Nordkorea inte kommer att lösa konflikten.

Tonläget mellan å ena sidan Nordkorea, och å andra sidan USA, Japan, och Sydkorea har trappats upp den senaste tiden. Robottestet innebär ytterligare ett steg i denna upptrappning.

Ingenting tyder dock på att Nordkorea skulle kunna förmås att på något vis ge upp sitt kärnvapenprogram. Landets ledarskap har sett vad som hände med andra ledare som gjorde det, som till exempel Saddam Hussein och Moammar Khadaffi.

Båda ledarna gjorde försök att skaffa sig kärnvapen, båda ledarna förmåddes att ge upp dessa försök, och båda ledarnas regimer bringades sedermera ned av amerikansk militärmakt.

Och både Hussein och Khadaffi dödades, som bekant. Kim Jong-un och övriga i Nordkoreas ledarskap vill inte gå samma väg. Upptrappningen i konflikten kommer således bedömt att fortsätta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".