Björklund, löfven

Björklund (L): Nya frågor kring statsministerns ansvar kring it-skandalen

"Senast när Riksmötet öppnar måste vi ta ställning"
1:25 min

Alliansens partiledare har i dag återigen diskuterat om de ska gå vidare med misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist, efter statssekreterare Emma Lennartssons avgång häromdagen. Och beskedet är att hotet mot Hultqvist kvarstår.

Det säger Kristdemokraternas partieldare Ebba Busch Thor nu på eftermiddagen.

– Ja, alliansen samfällt ser att grunden för misstroendet fortfarande står kvar.

Varför gör det det?

– För att som jag ser det har det inte framkommit information som förändrar vårt ställningstagande, sen får vi se vad som fortsätter i den här historien, men vi har inte haft grund att ta något nytt beslut säger Ebba Busch Thor.

Det var i söndags kväll som beskedet kom att statsministern statssekreterare Emma Lennartsson avgår eftersom det kommit fram uppgifter om att hon fått information tidigare än vad som förut sagts rörande Transportstyrelsen i den så kallade IT-skandalen.

I går uttalade sig alla fyra allianspartier i frågan, men hade då inte diskuterat gemensamt hur det påverkar misstroendeförklaringen som sen tidigare hänger över försvarsminister Peter Hultqvist.

Genast satte debatten fart om alliansen verkligen borde fälla försvarsministern: Informationen fanns ju redan på statsministerns avdelning i regeringskansliet.

Men enligt alliansens partiledare räcker inte Emma Lennartssons uppgifter som hittills kommit fram för att fria Peter Hultqvist från ansvar.

Liberalernas partiledare Jan Björklund bekräftar att grunden för misstroende kvarstår, men betonar att man inte är färdig med att bedöma de nya uppgifterna som kommit fram rörande statsministerns egen statssekreterare.

– Den information vi har fått i går och i förrgår kring statsministern och statsrådsberedningens roll, den är ny och den är viktig. Den ställer nya frågor kring statsministerns ansvar, och det gör att det kan komma att göras en ny bedömning kring hur man ser på försvarsministerns ansvar, men där är vi inte färdiga.

När räknar du med att ni är färdiga?

– Ja, senast när Riksmötet öppnar måste vi ta ställning till den frågan, säger Jan Björklund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".