Lars Løkke Rasmussen
Lars Løkke Rasmussen. Foto: Peter Dejong

Danska regeringen föreslår skattesänkningar – på 23 miljarder

Kallas en "supervecka" inom dansk politik
1:31 min

Den danska regeringen kom i dag med förslag på skattesänkningar på närmare 23 miljarder danska kronor. Skattereformen är upptakten till det som kallats en supervecka inom dansk politik.

Färre ska att bli försörjda av det offentliga och fler ska välja att jobba lite längre, på så vis säkrar vi att det ekonomiska uppsvinget håller i sig. Det sade finansminister Kristian Jensen när han i dag presenterade en omfattande skattereform.

En reform som bland annat innehåller ett jobbskatteavdrag, sänkt beskattning av nya personbilar och ett avdrag för pensionsinbetalningar. Förslag som den borgerliga regeringen menar ska göra det mer lönsamt att arbeta, men som av motståndarsidan kritiseras för att framförallt gynna de rikaste.

Men skatteutspelet är bara början på det som i dansk press beskrivits som en politisk supervecka. I morgon fortsätter det med en näringslivs- och tillväxtplan och i slutet av veckan kommer statsminister Lars Løkke Rasmussens regering att presentera nästa års statsbudget.

Veckan sätter med andra ord tonen för den politiska hösten i Danmark och i år är det extra viktigt för regeringen att komma med positiva besked till väljarna då det stundar kommun- och regionval i Danmark i november.

Men frågan är om regeringen kommer få igenom alla sina förslag. Danmark styrs av en borgerlig minoritetsregering som är beroende av stöd från Dansk Folkeparti, och just Dansk Folkeparti har redan signalerat att det finns utrymme för förändringar i förslagen inför de förhandlingar man nu inleder med regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".