Angela Merkel vid dagens presskonferens.
Angela Merkel vid dagens presskonferens. Foto: TOBIAS SCHWARZ/TT

Angela Merkel: Jag önskar bättre förhållande till Turkiet – men det går inte

En knapp månad innan det tyska valet höll förbundskansler Angela Merkel idag sin årliga presskonferens i Berlin. Utöver frågor om migration och bilindustrin var det komplicerade förhållandet till Turkiet ett återkommande tema.

– Jag önskar ett bättre förhållande till Turkiet, sa förbundskanslern och riktade sig till Tysklands drygt tre miljoner invånare med turkiska rötter.

– Men så länge Turkiet inte lever upp till rättsstatliga principer är det inte möjligt, sa Merkel och syftade på de tyska medborgare som gripits på senare tid och ur tyskt perspektiv utnyttjas som politisk gisslan.

Komplicerat är också förhållandet till grannlandet Polen.

– Vi kan inte tiga för att bevara husfriden hävdade Merkel angående de kontroversiella förändringarna av rättsväsendet som den polska regeringen vill genomföra.

– De strider mot EU:s grundläggande värden.

Under två timmar avhandlades vitt skilda frågor som den tyska stålindustrin, Rysslandsanktioner, dieselskandalen, klimatfrågan och de aggressiva påhoppen från partiet Alternativ för Tyskland på den yttre högerkanten, som snart hoppas ta plats i förbundsdagen.

Det var vid motsvarande tillfälle för två år sedan som Merkel blev känd för uttrycket Wir schaffen das, Vi klarar det, om strömmen av flyktingar till Tyskland. Frågan som ett tag såg ut att stjälpa hennes politiska karriär är fortfarande ett centralt tema.

– Utmaningen gäller hur vi ska värna vårt välstånd och samtidigt bidra till en utveckling i andra delar av världen så att människor kan stanna kvar där, sa Angela Merkel.

Men idag utmanar flyktingfrågan inte längre hennes politiska ställning. Knappt fyra veckor före valet står hon åter på stadig grund med ett rejält försprång till den socialdemokratiske utmanaren Martin Schulz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".