Oro och rädsla i Japan efter Nordkoreanskt robotuppskjutning

1:43 min

Efter att Nordkorea tidigare idag sköt en ballistisk robot över Japan har fördömandena över provskjutningen vuxit sig allt starkare från länder och organisationer runt om i världen. Och i Japan är många rädda och arga.

– I ärlighetens namn tycker jag att myndigheterna borde ha skjutit ned roboten när den flög in i Japans luftrum, säger 33-åriga Shiori Yamada i Tokyo till nyhetsbyrån Reuters.

Japans luftvärn sköt nämligen inte ned roboten idag. Det berodde förmodligen på att det snabbt stod klart att roboten skulle passera över Japan och slå ned i havet, vilket den sedermera också gjorde.

Nordkorea har skjutit robotar över Japan förr. Men faran är avsevärt mycket värre nu, eftersom Nordkorea nu bedöms ha kapacitet att placera kärnvapenstridsspetsar i sina robotar.

Hotet är högst verkligt, och i morse ljöd varningssirenerna i norra Japan, och folk uppmanades att söka skydd.

Den japanska befolkningen är den enda i världen som någonsin utsatts för kärnvapenangrepp, och många har idag reagerat med fruktan och oro.

– Folk över hela landet är chockade och många är rädda att nästa gång kommer roboten att träffa Japan, berättar Mikio Ikuma, journalist i Tokyo och tidigare utrikeskommentator på en av landets största dagstidningar "Yomiuri Shimbun" för Sveriges Radio.

USA:s president Donald Trump har idag sagt att världen tydligt har hört det budskap Nordkorea vill skicka och att landets regim i och med dagens provskjutning signalerat sitt förakt för sina grannländer. Trump sa även att när det gäller Nordkorea behåller han alla ”möjligheter på bordet.” Underförstått betyder det kärnvapenangrepp mot landet.

Nordkorea har samtidigt idag sagt att landet inte kommer att backa en centimeter när det gäller sitt kärnvapenprogram, så länge det amerikanska militära hotet mot landet kvarstår.

FN:s säkerhetsråd möts på tisdagen för att diskutera frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista